IZVANREDNI SUMMIT / Plenković nakon sastanka s Kinezima odjurio u Bruxelles! Donosi se odluka o statusu Velike Britanije

Britanska premijerka traži kompromisno rješenje za izlazak iz EU, ali plan joj teško može proći

10.4.2019.
19:03
VOYO logo

Nedugo nakon službenog susreta s kineskom delegacijom, premijer Andrej Plenković odjurio je na izvanredni summit u Bruxelles. Razlog sastanka, još je jedna u nizu odgoda Brexita, koji je zatražila britanska premijerka Theresa May.

Ovaj put ona traži da se izlazak iz Europskeunije prolongira do 30. lipnja, no Europsko vijeće sve više naginje prema fleksibilnoj jednogodišnjoj odgodi, kako se slični scenariji ne bi ponavljali. Ukoliko Velika Britanija ne izađe prije svibnja, morat će sudjelovati i na Europskim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inzistirat ćemo na tome da ako se ide na izlazak, neka se to učiniti što prije, kako ne bi sami sebe dovodili u neugodnu situaciju", kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Dakle, usuglasio se s ostalim liderima 27 zemalja članica, ali sami summit trajat će vrlo vjerojatno duže vrijeme kako bi se postigao sporazum o tome što učiniti kako bi Europska unija ipak što manje osjetila britanske političkeprobleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim samog roka do kada će se Velikoj Britaniji odobriti odgoda, pred čelnicima 27-orice je još važnija zadaća da odrede uvjete pod kojima se odgoda može dogoditi. Od Velike Britanije će se vjerojatno tražiti da ne opstruira pregovore o višegodišnjem proračunskom okviru i izbore čelnika europskih institucija.

Britanski parlament već je tri puta do sada odbijao sporazum o razdruživanju, ali premijerka May i dalje ističe da je to jedini način za uređene izlazak i stoga je pokrenula razgovore s oporbenimlaburistima kako bi na taj način osigurala potporu u parlamentu. Stoga još uvijek očekuje da je to moguće prije europskih izbora. Ako se to ne dogodi Velika Britanija će morati održati te izbore 23. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo