budućnost Europske unije / Plenković nakon Orbanovog oglasa objavljenog u Hrvatskoj u kojem se zalaže za Srbiju u EU-u: 'S Orbanom se u mnogočemu ne slažemo'

Image
Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

"Mi smatramo da perspektivu proširenja imaju mnoge hrvatskoj susjedne zemlje i u tom procesu ćemo im pomoći, ali uz ispunjavanje kriterija", kazao je premijer

1.7.2021.
16:58
Dubravka Petrić/Pixsell
VOYO logo

Hrvatska se ne slaže s Mađarskom oko niza pitanja vezanih za budućnost Europske unije, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković, dan nakon što je mađarski premijer Viktor Orban u dnevnom listu platio članak u kojem je iznio svoju viziju za europski savez.  

Mađarska vlada u Večernjem listu objavila je oglas pod nazivom "O budućnosti Europske unije" u kojoj se iznosi njezina vizija EU-a te, među ostalim, predlaže primanje Srbije u EU. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pomoć iz zagreba /

Hrvatska će donirati cjepiva protiv Covida-19: Evo kojim sve zemljama i koliko doza

Image
pomoć iz zagreba /

Hrvatska će donirati cjepiva protiv Covida-19: Evo kojim sve zemljama i koliko doza

S mađarskim kolegom se oko proširenja ne slaže 

Mađarski čelnik zagovara drugačiji model EU-a, manje integriran i s manjim ovlastima, te želi da se iz temeljnih ugovora izbrišu navodi o "sve tješnjem povezivanju". 

"Mađarska ima nešto drukčiji pogled na europsku arhitekturu nego što ga ima Hrvatska", rekao je Plenković u četvrtak, naglasivši da je Orban slične tekstove objavio i u drugim europskim zemljama i da je riječ o mađarskom doprinosu Konferenciji o budućnosti Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta Konferencija, za koju je zadužena Dubravka Šuica kao povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju, trebala je početi u vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici godine, ali je to odgođeno jer je nekoliko članica osporilo institucionalni okvir, podsjetio je premijer.  

Plenković je rekao da se s mađarskim kolegom po pitanju proširenja ne slaže "oko niza tema". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smatramo da perspektivu proširenja imaju mnoge hrvatskoj susjedne zemlje i u tom procesu ćemo im pomoći, ali uz ispunjavanje kriterija", kazao je premijer. 

Govoreći o pitanju tješnje integracije, Plenković je rekao da se EU „stvara postupno, dogovorno, konsenzusom“, pa dodao da se Hrvatska želi dodatno integrirati članstvom u eurozoni i šengenskom prostoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je za nas korisno i dobro. Za unutarnju sigurnost i za dugotrajnu monetarnu stabilnost", rekao je predsjednik vlade, pa istaknuo da su u zemljama koje su prihvatile euro kao valutu plaće rasle tri puta više nego cijene. 

Budućnost Europske unije

O samom plaćanju oglasa u dnevnim novinama premijer je rekao da to nije sporno jer se "ne može sprječavati nekoga" da ih plaća i objavljuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je stvar novine koja je dobila novac za to da nešto objavi. To morate njih pitati, a ne nas. Ne utječemo mi na marketing u novinama", zaključio je. 

Na tekst premijera Mađarske koja se zadnjih godina, a posebice tjedana, spori s Bruxellesom i članicama zbog vladavine prava, neovisnosti sudstva, ljudskih prava i tretmana prema migrantima, u četvrtak je reagiralo i ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glede budućnosti Europe, ne dijelimo simplificirane stavove koje prenosi oglas - naše ideje i stremljenja u pogledu Europske unije su poznati i teže snažnijoj uključenosti, povezanosti i sinergiji unutar europske obitelji", poručili su iz MVEP-a.

"Što se tiče procesa proširenja EU-a, Hrvatska insistira na proširenju koje se temelji na dosljednom ispunjenju kriterija za članstvo, provedbi potrebnih reformi i ostvarivanju mjerljivih rezultata. To vrijedi za sve države aspirantice za članstvo, pa tako i za Srbiju", dodaje se u priopćenju ministarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo