PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE: / 'Štrajk stvara lošu atmosferu kod roditelja, a mi smo donijeli pravedan i cjelovit paket'

Image
Foto: Pixsell

Premijer je istaknuo kako su obećali povečati osobni odbitak s 3800 na 400 kuna. Najavio je i dogovor o povećanju minimalne plaće

24.10.2019.
10:58
Pixsell
VOYO logo

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako smatra da štrajk prosvjetara nije dobar i stvara lošu atmosferu među roditeljima te nepotrebnu atmosferu pritiska na županije.

"Mislim da nije dobar. Stvara jednu lošu atmosferu među roditeljima, stvara jednu nepotrebnu atmosferu kontinuiranog pritiska na različite županije. Razgovori su se vodili i mi smo otvoreni za razgovore i dalje"; rekao je Plenković na početku sjednice Vlade osvrćući se na štrajk prosvjetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apelirao je na čelnike sindikata u osnovnom i srednjem obrazovanju da sjednu za stol i realno pogledaju što su sve napravili u odnosu na učitelje i profesore, čiji rad poštuju i važni su za provođenje reforme obrazovanja.

"S aspekta postignuća, koja je ova Vlada učinila u pogledu podizanja plaća, različitih vidova i oblika poreznih olakšica i prijedloga koji smo dali a to je da se kroz temeljni kolektivni ugovor podigne plaća dodatnih više od šest posto u idućoj godini. Ukupno povećanje samo temeljem osnovice u državnim i javnim službama bit će 18 posto, a uz porezne olakšice u mandatu ove vlade povećanje mnogima više od 20 posto. To su ozbiljna povećanja dohotka koja nisu usporediva s nekim ranijim vremenima", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako su obećali i povećati osobni odbitak s 3800 na 4000 kuna te je najavio i da će idući tjedan na Vladi, nakon konzultacija s socijalnim partnerima, dogovoriti o povećanju minimalne plaće.

Premijer je rekao da je paket koji su iznijeli cjelovit, pravedan, sveobuhvatan te smatra i kako rješava bit problema koji se postavio. Smatra kako po tom pitanju treba postići konsenzus jer se to ne tiče samo jednog sektora, već svih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pooštrava se Kazneni zakon

Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku, koje će Vlada izmjenama pooštriti, revidirani su na tragu politike prevencije i suzbijanja obiteljskog nasilja, rekao je Plenković.

"Sva tri zakona revidirali smo na tragu njihove politike prevencije i suzbijanja različitih oblika obiteljskog nasilja, a kojim strašnim slučajevima smo svjedočili u zadnjih godinu dana", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako su u izmjene tih zakona, uz pravne sručnjake iz tih područja, uključili i brojne udruge koje se bave zaštitom žena i djece od nasilja te različite građanske inicijative.

Ocjenjujući velikim korakom naprijed pooštravanje kazni i promjenu bića kaznenih dijela, Plenković je rekao da će u tom zakonskom paketu dodijeliti status službenih osoba djelatnicima socijalne skrbi te djelatnicima u odgoju i obrazovanju. "Učitelji sada postaju službene osobe temeljem ovoga zakonodavstva", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i da su kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i u suradnji s Ministarstvom socijalne politike osigurali dodatnih 70 milijuna kuna za osiguravanje rada skloništa za žene žrtve nasilja te do kraja godine rad na dovršetku šest sigurnih kuća u onim županijama koje ih nemaju.

"Imamo niz zakonskih, ali i operativnih i financijskih iskoraka. Vjerujem da će ovakve izmjene naići na jednu, vjerujem, unisonu potporu u Hrvatskom saboru", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao i da u paketu izmjena kaznenog zakona brišu iz kaznenog zakona djelo teškoga sramoćenja, koje nije zaživjelo u praksi i za kojeg drže kako nije potrebno biti u našem kaznenom zakonu.

Istaknuo je i kako je to signal za daljnje poštivanje slobode medija u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo