PLENKOVIĆ KOMENTIRAO RAST BDP-A, EUROPSKE IZBORE I POTVRDIO: / 'Vraćamo blagdan, koji je omiljen među narodom, na 30. svibnja'

Image

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se u uvodnom govoru na 159. sjednici Vlade na najvažnija zbivanja proteklih nekoliko dana

30.5.2019.
10:46
VOYO logo

"Prva i navažnija je vijest od jučer da je Državni zavod za statistiku objavio rast BDP-a za prvo tromjesečje ove godine za 3,9 posto; znači postižemo kontinuirani rast 19. kvartal zaredom. Mi smo procijenili na 2,6 posto. Ovaj rast nas svrstava među europske zemlje s najvećim rastom, koji se bazira na investicijama, provedbi infrastrukturnih projekata. Vlada je provela poreznu reformu i druge stvari, čime je ostavljeno više novca sugrađanima, pa je povećana osobna potrošnja. Mislim da će rast u prvom kvartalu pridonijeti ukupnoj stopi rasta u 2019.", rekao je premijer.

Odmah se prebacio i na drugu važnu temu koja je obilježila tjedan, a to su izbori za Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na valu ukupnog povećanja izlaznosti u Europskoj uniji i u Hrvatskoj je povećan izlazak, što je sada na 30 posto, što znači da se većina građana senzibilizira za europske teme. Čestitam svim izabranim kandidatima i vjerujem da će svi oni u sazivu surađivati s Vladom u kontekstu realizacije zajedničkih prioriteta tijekom hrvatskog predsjedavanja Vijećem Europe", rekao je Plenković i nastavio:

Privlačenje investicija

"Važan je i jučerašnji posjet FACC-a, zajedno s Avicom, zrakoplovne tvrtke koja je istražila lokacije i u izboru od osam-devet, odlučila napraviti investiciju od 33 milijuna eura u Jakovlju, pored Zagreba. Time će se otvoriti 600 radnih mjesta do 2021. godine. Visokoobrazovanih bi trebalo biti 10 posto, to su inženjeri, a svi ostali su radnici. Šalju nam signale iz obrazovnog sektora da su spremni prilagoditi obrazovne programe kako bismo imali spremne kadrove za rad u industriji. Zahvaljujem ministru gospodarstva, županu i načelnici Jakovlja na privlačenju investicije", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se Plenković i na organizaciju Svjetske turističke konferencije te je pohvalio ministra zdravstva Milana Kujundžića za uložene napore u poboljšanje zdravstvenog sustava.

Jedina ispravna odluka

"Unapređujemo zdravstveni sustav na više načina. Cijenim rad povjerenstva koje se bavi pitanjem administracije lijeka za spinalnu mišićnu atrofiju, koje je donijelo odluku da se Spinraza omogući dostupnom svakom pacijentu, najmlađim pacijentima i onima starijim od 18 godina. Sve je financirao HZZO i Vlada je uložila 400 milijuna kuna za posebne lijekove. Nijedna vlada nije imala toliko namjenskih sredstava. Ovo je jedina odluka koja je mogla biti donesena, utemeljena na komparativnoj analizi u drugim zemljama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogo smo govorili o važnosti ovog dana, sljedeće godine je 30 godina od prvog konstituiranja Hrvatskog sabora. Odlučili smo napraviti pregled ključnih blagdana i odlučili da ovaj blagdan (Dan državnosti), koji je omiljen među narodom, vratimo na 30. svibnja", zaključio je Plenković.

Image
DANAS JE VAŽAN DATUM: /

Plenković ga mijenja da bi se približio desnici. Hasanbegović: 'Podržavam, ali nama je meta 22. lipnja'

Image
DANAS JE VAŽAN DATUM: /

Plenković ga mijenja da bi se približio desnici. Hasanbegović: 'Podržavam, ali nama je meta 22. lipnja'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo