finaliziraju se / Plenković na Braču: 'Novi paket mjera za zaštitu od inflacije bit će sveobuhvatan i usmjeren na najugroženije'

Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Premijer se osvrnuo i na pitanje Hrvata u grčkim zatvorima. Kazao je da je pitanje tjedana da se dovrši istraga

5.9.2023.
14:16
Ivo Čagalj/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić sudjelovali su danas na svečanom otvorenju Organizacijske jedinice Odjela za pružanje izvaninstitucionalnih usluga Centra za odgoj i obrazovanje ''Juraj Bonači'' na otoku Braču.

Premijer se obratio novinarima te istaknuo kako se trenutno finaliziraju mjere za pomoć građanima te da idu za tim da pomognu svima kojima je to potrebno
"Vlada će novi paket mjera za zaštitu od inflacije donijeti idućeg tjedna, na sjednici 14. rujna, a on će biti sveobuhvatan, ciljan i usmjeren na najugroženije. Mjere se finaliziraju, bit će cjelovite", kazao je Plenković te odgovorio na kritike iz oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Upravo je Vlada, a ne oporba, donijela zakon o dodatnom porezu na dobit", kazao je, te istaknuo da se nova porezna reforma se koncentrira na koncept dodatne porezne autonomije.

Pozvao je oporbu da kaže kako bi oporezivala marže velikih trgovaca i onih u turističkom sektoru, s obzirom da se iz oporbenih redova čuo takav prijedlog kako dio borbe protiv rasta cijena, prvenstveno hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka kažu kako i gdje to ima, neka dadnu jedan primjer", rekao je Plenković

Komentirajući najave da će Grad Zagreb podignuti stopu poreza na dobit i time praktički u svojem području poništiti vladinu poreznu reformu te pitanje novinara je li to onda uopće reforma ako se na taj način može eskivirati, kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Vlada je uz funkcionalnu omogućila i veliku fiskalnu decentralizaciju kojom su znatno povećani prihodi jedinica lokalne samouprave", naglasio je Plenković

Image
bit će para? /

VIDEO Premijeru se posrećilo, hoće li i nama? Plenkovića 'počastio' galeb usred izjave

Image
bit će para? /

VIDEO Premijeru se posrećilo, hoće li i nama? Plenkovića 'počastio' galeb usred izjave

Osvrnuo se i na pitanje Hrvata u grčkim zatvorima
" U stalnom kontaktu smo s grčkim premijerom. Rekli su da je pitanje tjedana da se dovrši istraga. Ono što je važno, nakon našeg jasnog stava, a taj stav se sastojao od 4 točke. Tražili smo sigurnost naših državljana, oni su svi sigurni. Drugo, zatražili smo da svi koji ne budu obuhvaćeni kaznenim postupkom, da se automatski deportiraju, da budu poslani u Hrvatsku. Treće, da oni koji budu obuhvaćeni kaznenim postupkom da bude pravedan i učinkovit. I četvrto, da u varijanti da su neki od naših građana obuhvaćeni kaznenim postupkom da mi jamčimo, ako se oni vrate u međuvremenu u Hrvatsku da ćemo provoditi mjere opreza i nadzora, i u cijelosti ispuniti jamstva grčkim vlastima. To su temeljne točke i te informacije koje imam ja, ima i ministar Malenica" kazao je hrvatski premijer te dodao kako Hrvatska i Grčka surađuju i na drugim poljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video: Upravo je Vlada, a ne oporba, donijela zakon o dodatnom porezu na dobit

"Hrvatska je opet, po treći put, poslala kanader u pomoć Grčkoj u gašenju velikih požara. Na zamolbu Grka. Odnosi sa Grčkom su inače sjajni, moji odnosi s grčkim kolegom Mitsotakis su izvanredni, on je meni jedna od najbližih, mogli bi reći, prijatelja unutar europskog vijeća .Stvari su vraćene na pravi kolosijek, nakon ružnog incidenta u Grčkoj koji je prijetio da poremeti dobre odnose, jer percepcija Hrvatske u grčkoj javnosti nije bila dobra", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i rezultate turističke sezone ocijenivši da će "rezime turističke sezone biti jako dobar", jer su fizički pokazatelji na razini rekordne 2019., a prihodi znatno iznad te rekordne godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo