SLABO PAMĆENJE ILI... / Plenković kaže da u programu 'Vjerodostojno' nema pobačaja. Pročitajte što piše na 56. stranici!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U programu HDZ-a iz 2016. godine stoji da će se temi pobačaja posvetiti posebna pozornost

28.11.2018.
6:50
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković jučer je u Saboru, govoreći o pripremi novog zakona o pobačaju, kazao da se ta tema nije nalazila u izbornom programu s kojim je HDZ 2016. godine došao na vlast. No, taj izborni program nazvan "Vjerodostojno" demantira današnje Plenkovićeve riječi. 

U programu "Vjerodostojno" koji se još uvijek može pročitati na internetskim stranicama HDZ-a, na 56. stranici, u dijelu o "demografskom razvitku, populacijskoj politici i revitalizaciji" nalazi se i rečenica: "Posebna će se pozornost posvetiti vrlo osjetljivom problemu pobačaja, samohranim majkama te socijalnim, psihološkim, zdravstvenim i gospodarskim okvirima, u kojima žena odlučuje o rađanju". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači, ne samo da se spominje pobačaj u programu "Vjerodostojno" već se ističe i da će se tom "vrlo osjetljivom problemu posvetiti posebna pozornost".

No, jučer je u Saboru Plenković tvrdio kako pobačaja nije bilo u izbornom programu, nego je ona došla na dnevni red odluke Ustavnog suda. "Ova tema nije bila u Izbornom programu HDZ-a, nego je došla na dnevni red slijedom tužbe Ustavnom sudu - kojem je trebalo 25 godina da donese mišljenje", kazao je jučer Plenković, piše na internetskim stranicama HDZ

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HDZ.hr

Kujundžić najavio da Vlada neće ispuniti rok

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je najavio da Vlada neće ispuniti rok postavljen u odluci Ustavnog suda da se novi zakon o pobačaju donese do veljače sljedeće godine. I Plenković je danas istaknuo kako postavljeni rok Ustavnog suda nije obvezujući nego instruktivan. 

"Zakonski prijedlozi vezani za etički, svjetonazorski i pravno kompleksne teme zahtijevaju sveobuhvatnu raspravu", rekao je jučer Plenković te objasnio kako on vidi provedbu odluke Ustavnog suda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HDZ.hr

"Poanta poruke Ustavnog suda jest da se posebno radi na edukaciji prije odluke o prekidu trudnoće, ali nije bilo riječi o mijenjanju postojećih temeljnih okvira. Ovoj ćemo temi pristupiti studiozno i obazrivo. Bude li potrebe, tražit ćemo od Ustavnog suda produljenje roka", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo