PLENKOVIĆ KAŽE DA ONI MOGU NA IZBORE BILO KAD: / Ali, ipak je najavio povišice za sve javne i državne službenike, i to za 6,12 posto

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Andrej Plenković je rekao i kako je Vlada u svakom trenutku spremna izaći na izbore, ali i da će, uz povećanje plaća, povećati i osobni odbitak

16.10.2019.
11:41
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković je u svom godišnjem izvještaju o radu Vlade iznio uspjehe vladajuće koalicije u ovoj godini te se osvrnuo na aktualna politička zbivanja. Komentirao je i najave potencijalnog raskola u vladajućim redovima te moguće održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, koji bi se, prema Kreši Beljaku, trebali održati 5. siječnja. Rekao je kako "danas primaju kritike od onih koji su bili na vlasti i mogli nešto promijeniti na bolje, a nisu to učinili".

"U svakom smo trenutku spremni izaći pred hrvatske birače", ustvrdio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BELJAK UPOZORIO PLENKOVIĆA DA PRIPAZI NA IZDAJICE: /

Usput je rekao i kojeg točno datuma će biti izvanredni izbori

Image
BELJAK UPOZORIO PLENKOVIĆA DA PRIPAZI NA IZDAJICE: /

Usput je rekao i kojeg točno datuma će biti izvanredni izbori

Svima rastu plaće

Ponovno se osvrnuo na štrajk prosvjetnih djelatnika koji traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,12 posto. Ponovio je kako je njihov štrajk neopravdan te iznio statističke podatke prema kojima je "prosječna plaća rasla za 860 kuna ili 15 posto, minimalne plaće povećane za 504 kune ili 20 posto, osnovica državnih i javnih službenika povećana je za 587 kuna ili 11 i pol posto, a mirovine smo već sada povećali za 12 posto". Dodao je i da je u njegovu mandatu otvoreno 103.000 novih radnih mjesta, a nezaposlenost je sa 217.000 pala na 112.000 potkraj rujna.

"Poštujemo sindikate, no poručujem da štrajk nije opravdan jer je ova Vlada iskazala susretljivost za nastavak dijaloga. Dužnost je Vlade da vodi računa o svim zaposlenima, a da to bude održivo za porezne obveznike. Stoga ćemo ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim držanim i javnim službenicima u tri vala po dva posto. Također, osobni odbitak povećat ćemo sa 3800 na 4000 kuna", najavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgoda smanjenja PDV-a

RTL javlja da je premijer i predstavio model s pomoću kojeg će to i učiniti: "Da bismo to mogli osigurati, a radimo na proračunu za 2020. predložit ćemo odgodu smanjenja PDV-a za jedan postotni bod koji je bio u planu od 1. siječnja iduće godine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo