KORONAKRIZA REBALANS / Plenković: 'Iduća godina treba biti tranzicijska godina. Osigurali smo nekoliko važnih poluga za oporavak'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ulazimo u najtežu fazu borbe s koronavirusom, mjere koje imamo trebale bi postupno dovesti do smanjenja epidemije, poručio je premijer

29.10.2020.
14:05
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

''Iduća godina treba biti tranzicijska godina, vraćanje na onu putanju koja nas je krasila prije ove krize - sustavno smanjivanje javnog duga, rast ...'', istaknuo je premijer Andrej Plenković nakon ranije održane sjednice Vlade i potpisivanja Ugovora o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Ugovora o obavljanju poslova za uspostavu Fonda.

Image
premijer na sjednici vlade /

Plenković: 'Imamo naznake da su mjere počele djelovati, vrhunac epidemije slijedi za 2-3 tjedna'

Image
premijer na sjednici vlade /

Plenković: 'Imamo naznake da su mjere počele djelovati, vrhunac epidemije slijedi za 2-3 tjedna'

"Posebno želim reći da ćemo u razmatranju dinamike oporavka trebati voditi računa da smo ovaj puta osigurali nekoliko važnih poluga koje će nam pomoći u oporavku. Jedna je korištenje sredstava iz aktualnog proračuna EU, druga je financijski okvir EU koji kreće 2021. godine, zatim modul kojeg nazivamo EU Iduće generacije plus EU fond solidarnosti za obnovu Zagreba što znači da ćemo imati više od 24 milijarde eura idućih desetak godina, to su poluge na koje ćemo se moći osloniti", naglasio je premijer te se osvrnuo i na ranije održanu redovitu sjednicu Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U zadnje četiri godine minimalac je viši za 900 kuna'

"U tom kontekstu smo donijeli odluku o minimalnoj plaći, odlučili smo da minimalac iznosi 3.400 kuna neto što je 150 kuna više", kazao je te istaknuo da je u zadnje četiri godine minimalac viši za 900 kuna.

Što se tiče minimalca i poslodavaca, podsjetio je da je zadnjih godina proveden cijeli niz mjera: "Nemojte zaboraviti da je ona naknada po radniku veća od minimalne plaće za ovu godinu. Tu smo mjeru stavili na 4.000 kuna, produžili smo je, tu je mjera skraćenja radnog vremena". Ministar rada Josip Aladrović će izaći s novim mjerama, aktivnim mjerama zapošljavanja, a mislim da je trenutno dovoljno mjera na snazi", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanđelić će biti HDZ-ov kanidat za prvog čovjeka Zagreba? 'Dobro je da scena titra'

"Posebno važna tema danas vezana je za Zagreb i okolne županije, osnovan je Fond, imenovan je novi ravnatelj, to je početak sustavnog rada na obnovi", kazao je Plenković, a na pitanja je li DamirVanđelić, kojega je Vlada imenovala kao privremenog ravnatelja toga Fonda, ujedno i kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika na lokalnim izborima za nekoliko mjeseci, nije želio ni danas odgovoriti. Ponovio je tek: ''Dobro je da scena titra''.

'Ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom'

''Ulazimo u najtežu fazu borbe s koronavirusom. Mjere koje imamo bi trebale biti ispravne i postupno dovesti do smanjenja epidemije. Nezahvalno je prognozirati, ali treba voditi računa da smo rasli vrlo brzo zadnjih tjedana. Ipak, proteklih dana je rast sporiji. Polako se udaljavamo od eksponencijalnog rasta, mi za razliku od Njemačke, Italije i Francuske rastemo sporije'', ustvrdio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dodao je i da sve to treba uzeti s oprezom: ''Testiramo sve više, a broj zaraženih se ne povećava u istom omjeru. Naglašavajući da je najteže razdoblje pred nama, apeliram na građane da se drže svih mjera, samo ćemo tako spriječiti daljnje širenje zaraze''.

''Pridržavanje mjera se odnosi na sve", rekao je vrlo kratko Plenković upitan o epidemiološki spornom okupljanju Torcide u Split pri čemu je ustvrdio da to nije pratio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče odgovornosti oko stanja u KB-u Dubrava, odbacio je da bi se to odnosilo na njega i resornog ministra: ''Dubrava je izvrsna bolnica, tu rade brojni i kvalitetni ljudi, to je bivša vojna bolnica gdje su radile građanske osobe. Što se tiče stanja u KBC Dubrava, donijeli smo odluku o promjeni Upravnog vijeća, oni će analizirati situaciju i ako misle da je potrebno mogu promijeniti ravnatelja. Znate da je Dubrava na početku jako dobro reagirala, tamo su bili šatori, proveli smo kisik. Bolnica preuzima sve više obaveza. Što se tiče ovih pisama i napisa, postoje inspekcije, ali svim djelatnicima KBC-a moramo biti zahvalni".

Što se tiče cjepiva, poručio je da se radi na pravovremenoj rezervaciji cjepiva: ''Igramo ba više opcija. Koje god cjepivo bude prvo verificirano, Vlada će učiniti sve da bude nabavljeno i dostupno građanima''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija oko korone ne izmiče kontroli, imamo 15.000 kreveta, više od 1.000 kreveta intenzivne. Što se tiče zdravstvenih kapaciteta, oni nsu ugroženi", ustvrdio je predsjednik Vlade, koji se osvrnuo i na pitanje isplate božićnica o čemu su počeli razgovori: "Ministar financija Zdravko Marić i ja smo na istom tragu, razgovarali smo sa sindikatima, počeli su jučer razgovori. Što se tiče božićnica, nijednom nismo propustili isplatiti ih, još smo ih povećali. Želimo učiniti sve da se kroz rebalans pronađu sredstva za božićnice".

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo