DALIĆ JE PODNIJELA OSTAVKU: / Plenković je prihvatio; gotovo je, najmoćnija žena Vlade odlazi zbog afere Hotmail!

Image

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela je ostavku zbog afere Hotmail.

14.5.2018.
13:58
VOYO logo

Martina Dalić je ostavku objavila na zajedničkoj presici s premijerom Andrejem Plenkovićem nakon njihova sastanka u Banskim dvorima.

'Nakon razgovora s potpredsjednicom Dalić, ona je podnijela ostavku, a ja sam je prihvatio', kazao je Plenković koji je potom kazao kako želi podsjetiti na situaciju iz 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Niti jednim svojim potezom niti izjavom nismo dopustili da pridonesemo stvaranju atmosfere krize i kaosa te širih problema za hrvatski gospodarski i financijski sustav i to treba staviti u kontekst što se tada zbivalo. Zajedno s koalicijskim partnerom Mostom, koji je bio potpuno informiran o svim aktivnostima, angažirani su i stručnjaci koji imaju specifična znanja i koji su mogli pomoći Vladi da se pripremi za izbjegavanje najneugodnijeg scenarija, a to bi bio niz stečajeva tvrtki koje su bile uz Agrokor vezane. U takvim okolnostima potpredsjednica je kontaktirala i ljude koji su mogli pomoći i koji se nisu mogli naći unutar sustava državne uprave. Kriza je bila izvanredna i tražila je brzo djelovanje. To je važan detalj. U takvim kratkim rokovima pripremljen je zakon. Činjenica je da je on donesen u zadnji trenutak i pripremljen u kratkom roku', podsjetio je Plenković dodajući kako je tada krenuo niz blokada tvrtki.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

OSTAVKA MARTINE DALIĆ: Posljednja presica s premijerom Plenkovićem

Image

OSTAVKA MARTINE DALIĆ: Posljednja presica s premijerom Plenkovićem

'Cilj smo ostvarili i ja sam zadovoljan'

Plenković je podsjetio što bi kriza značila za tvrtke i njihove zaposlene te da je prijetila i šire, prelijevajući se u susjedne države gdje je Agrokor poslovao. 'Činjenica je da je Vlada stala iza prijedloga Zakona. Činjenica je da je taj zakon Sabor odobrio... Vjerojatno bi bilo lakše i jednostavnije da je Uprava Agrokora uspjela iznaći rješenje. Na žalost, to se nije dogodilo. Imenovanjem izvanrednog povjerenika dogovoren je novi kredit, praktički u pet dana. Podsjećam, povjerenika je imenovao sud i time se omogućio pristup restrukturiranju. Sve što se događalo nakon toga, angažiranje međunarodnih konzultanata koji su odabrali svoje podizvođače iz našeg je kuta gledanja bila odgovornost izabranih stranih savjetnika', kazao je Plenković dodajući kako su u velječi saznali da su neki od njih sudjelovali u drugim stvarima.

Plenković je kazao kako je temeljni strateški cilj koji su željeli postići i postignut. "Mislim da smo s aspekta države ostvarili cilj i s time sam zadovoljan. Žao mi je što nije bilo malo više vremena, postupnosti i transparentnosti da izbjegnemo male cjeline koje nam bacaju mrlju na cijeli proces', kazao je Plenković dodajući kako mu je s tog gledišta žao što Dalić odlazi jer je mnogo pridonijela. Pritom je dodao da sve treba rasvijetliti. 'Zahvaljujem Martini na suradnji, na svemu što je dala Vladi', zaključio je premijer i predao riječ Martini Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam učinila ništa pogrešno'

'U dogovoru s njim podnijela sam neopozivu ostavku. U ovom nevjerotnom spletu okolnosti interesa ispada da sam ja uteg, a ja to nikako ne želim biti. Dobila sam politički zadatak da spriječim propast Agrokora. Zadatak je proveden u djelo i ispunio je sve zadane zadatke. Velika je sreća kritičara da ih nije dopao ovaj zadatak i stoga i dalje mislim da im i dalje vrijedi zapaliti svijeću pred Kamenitim vratima", rekla je Dalić dodajući kako očekuje da će se sve istražiti ukazujući da je neovlašteno objavljivanje privatnih mailova kazneno djelo.

'Nisam učinila ništa krivo, nemoralno ili, bolje rečeno, nezakonito. Ali percepcija je takva kakva je', rekla je Dalić dodajući kako će zaustaviti tu percepciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema pitanja na koje nemam odgovor jer nisam učinila ništa pogrešno niti neprimjereno', kazala je Dalić zahvalivši premijeru na povjerenju. Ujedno je zahvalila i kolegama na podršci, a prije svega Plenkoviću. Dodala je kako im svima želi mnogo uspjeha u daljnjem radu i suočavanju s problemima koji se moraju riješiti.

Mailovi su je koštali

Prema mailovima koje je objavio Index jasno je kako je ministrica Dalić koordinirala pisanje zakona o Agrokoru s Antom Ramljakom i Tomislavom Matićem iz dotad nepoznatog Texo Managementa, Matkom Maravićem i Tonćijem Korunićem iz InterCapitala, Branimirom Briceljem iz tvrtke Alter Corporate Finance te odvjetničkim društvom Šavorić i partneri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su, dakle, pisali zakon, a nakon toga su dobili milijunske savjetničke angažmane u Agrokoru u koji je Ante Ramljak postavljen na mjesto Vladinog izvanrednog povjerenika. Premijer Andrej Plenković je u nedjelju izjavio kako još nije detaljno proučio sve mailove Martine Dalić te da će mu za točnu procjenu i odluku o njezinoj sudbini trebati još neko vrijeme. No, odmah nakon objave mailove, Plenković je stao iza svoje ministrice, kazavši kako ona ima njegovu potporu. Sada se, očito, predomislio.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako će, vezano uz mail komunikaciju potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na lex Agrokoru, rasvijetliti sva pitanja do kraja, a ako nešto nije bilo dobro, tražit će odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako nešto nije bilo dobro tražit ćemo odgovornost i ispravit ćemo pogreške, ako ih je bilo”, izjavio je premijer Plenković novinarima upitan šteti li politički potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Vladi i HDZ-u.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo