'GRAĐANI, PRATITE CIJENE' / Plenković hvalio uvođenje eura kao da je sve ružičasto: 'Svi moraju pratiti da nema lovaca u mutnom i treba ih javno prozvati'

'Mislimo da je ovo veliko postignuće koje zahtijeva logističke i tehničke pripreme svih aktera, institucija, bankarskog sustava, svih poslovnih subjekata i građana', rekao je Andrej Plenković

2.6.2022.
9:20
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima izvršnog potpredsjednika Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdisa Dombrovskisa. Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

"Danas smo, nakon jučerašnjih vijesti i sastanka EK-a, u prilici čuti iz prve ruke ocjene EK-a u njihovom izvješću o konvergenciji i koje se ne odnosi samo na RH već i na sve one zemlje koje nisu u europodručju i tome tko ispunjava uvjete za ulazak u europodručje. Ovako pozitivno izvješće je za Hrvatsku jako dobro budući da smo prema kriterijima koji su jednaki za sve jedina država koja ispunjava kriterije, te je Komisija jučer predložila da Hrvatska postane članica europodručja s 1. siječnja 2023". rekao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulazimo u klub 19 članica Unije, s Hrvatskom 20, one koje imaju najsnažnije gospodarstvo, koje svojim građanima nude najpovoljnije kredite", rekao je Andrej Plenković nakon sastanka s povjerenikom Europske komisije.

“Mislimo da je ovo veliko postignuće koje zahtijeva logističke i tehničke pripreme svih aktera, institucija, bankarskog sustava, svih poslovnih subjekata i građana. Konačni tečaj će se utvrditi u srpnju, a od 5. rujna će se objavljivati dvostruke cijene, u kunama i eurima”, rekao je Plenković te pozvao građane da prate cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je jako važno je da RH ispunjava kriterij stabilnosti cijena, Vidjeli ste da je prosječna inflacija prema ovom izvješću tijekom proteklih 12 mjeseci, do travnja ove godine bila 4,7%, referentna vrijednost je 4,9%, dakle bili smo u okviru tog kriterija. Važno je da smo i kada je riječ o proračunskom manjku, odnosno deficitu, prema izvješću Europske središnje banke, također dobili potvrdu da smo ispod kriterija o 3%", naglasio je premijer. 

Image
'MOŽEMO OČEKIVATI PORAST' /

Vujčić o uvođenju eura, rastu cijena prehrambenih proizvoda i kamata: 'Nismo dostigli vrh inflacije!'

Image
'MOŽEMO OČEKIVATI PORAST' /

Vujčić o uvođenju eura, rastu cijena prehrambenih proizvoda i kamata: 'Nismo dostigli vrh inflacije!'

Provedene reforme na vrijeme

Plenković je rekao da je recentno izvješće Europske komisije pokazalo da Hrvatska nema makroekonomskih neravnoteža i da u cijelom paketu napora, od odgovornog upravljanja javnim financijama, izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, izlaska iz makroekonomskih neravnoteža, dizanja kreditnog rejtinga na razinu investicijskoga, Hrvatska je provela sve reforme na vrijeme i u skladu s akcijskim planom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su - sprječavanje pranja novca, borba protiv korupcije, i to govori o tome da je Hrvatska kroz provedbu strategije za uvođenje eura ostvarila temeljnih političkih ciljeva u mandatima dvije Vlade, rekao je Plenković. 

"Mi smo temeljito radili na tome da taj ulazak bude na korist hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva. Ulazimo u klub 19 članica Unije, sutra s Hrvatskom sutra 20, i tako ulazimo u klub zemalja najsnažnijeg gospodarstva. Ulazak Hrvatske u europodručje dignut će vjerodostojnost Hrvatske u ekonomskom i financijskom smislu. Živjet ćemo kvalitetnije i s višim standardom što je i bio cilj Vlade", dodao je Plenković, podsjetivši da su ta dva temeljna cilja - ulazak u europodručje i šengenski prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije točno da nemamo instrumente, Ministarstvo gospodarstva će pratiti cijene. Zamislimo na trenutak da nije bilo brutalne ruske agresije i covida, brojevi bi i lani možda već bili takvi. Očekujem da svi akteri u društvu budu vođeni poštenim prelaskom na euro. Svi moraju pratiti da nema lovaca u mutnom i treba ih javno prozvati. Oni koji bi to htjeli trebali bi biti javno obilježeni. Imat ćemo jasan stav prema svakome tko želi profitirati”, rekao je Plenković.

Izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo, Valdis Dombrovskis, naglasio je da je ulazak Hrvatske u europodručje velik korak, kako za samu Hrvatsku, tako i za čitavu Europsku uniju. "Hrvatska je ispunila sve kriterije za ulazak u europodručje. Zato bih želio čestitati hrvatskoj vladi i hrvatskim građanima na ovom impresivnom postignuću". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo