povećanje plaća / Plenković dao ponudu, za učitelje je to mazanje očiju

Dogovorena je i božićnica od 1750 kuna, veći regres i dar za djecu. Pitanje je hoće li sindikati prihvatiti

27.10.2022.
19:30
VOYO logo

Marija Veronika Cvjetković je učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Bukovac koja smatra da je Vladina ponuda povećanja plaća mazanje oči i prebacivanje loptica na proljeće.

"Tko živ, tko mrtav do proljeća", kaže i za ponudu daje "negativnu" ocjenu posljednjoj ponudi koju su sindikati dobili. Da povećanje od 6% od 1. listopada i još 2% od travnja iduće godine nije dovoljno - jasan je jedan djelatnik u zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra to i Kristijan Čupurdija, specijalist opće kirurgije iz Kliničke bolnice Dubrava, koji kaže: "Nije primjerena ponuda jer je inflacija znatno veća od ovog što se nudi kao kompenzacija."

Zbog koje su sinoć do kasno gorjela svijetla u Banskim dvorima. Nakon četverosatnih pregovora za stolom s premijerom sindikati i prvi čovjek Vlade stali su pred kamere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković izjavio je: "Zadovoljstvo mi vas je pozdraviti nakon pregovora koji su bili konstruktivni i nastojanja da se postigne dogovor. Mogu reći da smo taj dogovor i postigli."

Image
PREMA VLADINOJ PONUDI /

Sindikati: Bruto plaća rast će oko 660 kuna ove i 200 kuna iduće godine

Image
PREMA VLADINOJ PONUDI /

Sindikati: Bruto plaća rast će oko 660 kuna ove i 200 kuna iduće godine

Paralelno predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručuje: "Došli smo do iskoraka - no odlučit će članstvo." Koji će o ponudi svojim sindikatima imati priliku izjasniti do sutra navečer. U Vladi su već našiljili olovke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić najavljuje: "Već u ponedjeljak očekujemo potpisivanje temeljnog kolektivnog ugovora."

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak danas govori: "Oni s manjim plaćama nikako nisu zadovoljni, oni s većim od 8000 do 10000 tisuća kuna, generalno ljudi nisu zadovoljni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna plaća srednjoškolskog profesora s 20 godina staža je oko 7400 kuna, pa će mu povećanje od šest posto donijeti 444 kune neto, dok će primjerice profesor početnik s plaćom od 6200 kuna dobit će povećanje u iznosu od 372 kune. Topolnjak najavljuje što će biti dalje ako odbiju ponudu.

"Onda nastavljamo dalje - najavljeni prosvjedi i sasvim sigurno štrajk." Od posljednjeg velikog na glavnom zagrebačkom trgu prošle su dvije godine. O mogućem budućem, odlučiti članovi sindikata, odluka će biti poznata u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo