borba s koronavirusom / Plenković: 'Ne razumijem čemu takav šušur oko ublažavanja mjera, danas će svi dobiti jasne upute'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Od 11. svibnja proširit će se opseg razloga za izdavanje propusnica

24.4.2020.
13:28
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon sastanka predstavnika Vlade i Grada Zagreba vezanog za rješavanje pitanja posljedica potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i šire zagrebačko područje, premijer Andrej Plenković obratio se javnosti.

"Čuli smo iz prve ruke sugestije za obnovu grada. Mi ćemo ih sagledati i u sljedećim tjednima pripremiti kvalitetan zakonski okvir kako bismo omogućili početak obnova zgrada koje su oštećene. Bilo je vrlo korisno i očekujem daljnju dobru suradnju između Grada i resorsnih ministarstava", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad se još ne zna kada će Zakon ugledati svjetlo dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Otvorili smo sve teme. Zakon će proći prvu fazu usuglašavanja između resora, proći će fazu javne rasprave. Nastojat ćemo da to ide brzo. Ne mogu dati točan datum kad će ga Sabor usvojiti, to danas nije ni bila tema", rekao je Plenković i dodao:

''Naravno da će zakon regulirati i dio koji se odnosi na ulogu grada Zagreba i države", dodao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je komentirao i ublažavanje mjera u tri faze. Pojasnio je kako nema razloga za paniku jer će svi dobiti upute koje su lako razumljive i prihvatljive.

"Danas će izaći s jasnim uputama.  Ne razumijem čemu takav šušur oko nečega što će danas biti objavljeno. Sve što pročitaju, bit će lako razumljivo", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto žele zadržati propusnice, premijer je odgovorio: ''Državu ne zanima gdje je tko od građana u kojem trenutku, zanima nas da imamo što manji broj umrlih i što manje zaraženih. To je načelo reverzbilnosti, ako se procjeni da imam negativne efekt ublažavanja mjera, moramo imati mehanizme da stvar pokrenemo ponovno da ne dođe do smrtnih posljedica. Od 11. svibnja proširit će se opseg razloga za izdavanje propusnica. Ako procijenimo da ih ne trebamo, neće ih biti. Ja ne želim sada gatati što će biti unaprijed", rekao je Plenković.

Upitan o datumu održavanja parlamentarnih izbora, Plenović je rekao da je temeljna zadaća u ovom trenutku zdravlje građana i gospodarski oporavak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo