ljetna 'tvornica novca' / Plaža Zrće se iznajmljuje na 20 godina? Županija u tome vidi samo korist, a grad Novalja spreman za tužbu

Prvi puta na 20 godina najpoznatija plaža u Hrvatskoj ide u najam. Plaža koja donosi milijune izazvala je politički rat između grada i županije, kao i licitaciju konzorcija za iskorištavanje paške tvornice novca

19.2.2017.
19:06
VOYO logo

Snijeg i bura na Velebitu najpoznatiju hrvatsku party destinaciju još drže u zimskom snu. Mjesto na kojem se svakog ljeta okrenu deseci milijuna kuna brand je Novalje i njegova zona posebne turističke namjene. Sezona se već priprema.

No, već se užarilo na relaciji Grad Novalja – Županija ličko-senjska jer se Županija pozvala na pravo upravljanja pomorskim dobrom i po prvi puta raspisala natječaj za gospodarsko korištenje plaže Zrće - odnosno izdavanje koncesije na 20 godina po početnoj cijeni od 65 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvadeset i nekih godina do sada Zrće je u funkciji, nije bilo nikakvog prihoda Ličko-senjskoj županiji, a ni Republici Hrvatskoj, a novi Zakon je podijelio na tri dijela prihode. općina/grad, županija, Republika Hrvatska. Naša je intencija da postignemo što povoljniju cijenu same koncesijske naknade",Milan Kolić, župan ličko-senjski. 

Novaljcima vide da svi žele pravo na ljetnu 'tvornicu novca' koja je postala svjetski poznata po neobuzdanim dnevnim i noćnim partijima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od toga trebala koristi imati samo Novalja jer je to novaljski proizvod. Prema tome, Novalja je glavna", smatra stanovnik Novalje Mladen. 

"Čitavo vrijeme imaju koristi od Novalje i Zrća. U biti čitava županija živi od tog, a sad su se sjetili da uzmu sve", stav je Filipa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na natječaj koji je bio raspisan s druge strane Velebita javila su se četiri ponuđača, a iako će odabrani koncesionar biti objavljen tek 7. ožujka, otkrilo se da najviše nudi Konzorcij Cocom oko novaljskog poduzetnika Josipa Šonje.

Cocom je - navodno - ponudio godišnje fiksno plaćati milijun i 300 tisuća kuna naknade, 3,6 posto ukupnog godišnjeg prometa i u dva desetljeća u Zrće uložiti 98 milijuna kuna, od čega 25 već u prve dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnici postojećih klubova na Zrću i partneri iz Konzorcija Black sheep navodno se neće buniti ukoliko Cocom dobije koncesiju jer su obećali da neće graditi nove klubove, nego samo restorane, sportske terene i adrenalinske sadržaje. Zrće bi tako postalo još veća tvornica novca.

"To je od početka jedan veliki biznis, a koje su tu računice, mislim da mi i ne znamo", smatra Ivanka iz Novalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Novalja se ne miri s odlukom Županije. Spremni su tužbom srušiti natječaj i tvrde da imaju neoboriv argument – Županija je u natječaju prejudicirala namjenu prostora, a uvjete prostornog uređenja Zrća Novalja još nije ni donijela.

Gost RTL-a Danas bio je gradonačelnik Novalje Ante Dabo, koji je prokomentirao ovu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo