PLATIO JE SAMO 15 KUNA GLAVNO JELO U SABORSKOM RESTORANU: / Sada je pokrenuo peticiju, evo što njome traži

Image
Foto: Pixsell/Marko Ferek

Nakon što je prije nekoliko dana javno objavio račun iz saborskog restorana, Marko Ferek odlučio je pokrenuti peticiju kojom bi se ukinula jedna od brojnih povlastica saborskih zastupnika,

6.3.2020.
8:34
Pixsell/Marko Ferek
VOYO logo

Nekoliko dana nakon što je po gotovo bagatelnim cijenama ručao u saborskom restoranu te objavio fotografije računa, predsjednik Udruge za razumijevanje ADHD-a "Buđenje" Marko Ferek pokrenuo je internetsku peticiju kojom traži uvođenje poreza na ugostiteljske usluge u hrvatskom Saboru. Osim niskih cijena, Fereka je začudilo i što saborski zastupnici ne moraju plaćati porez na ručak tijekom radnog vremena, kao što to čini većina građana Hrvatske.

Image
OTKRIO TAJNE SABORSKE KANTINE: /

Znate li koliko košta glavno jelo s prilogom? 15 kuna! Ali, račun otkriva još jednu zanimljivost...

Image
OTKRIO TAJNE SABORSKE KANTINE: /

Znate li koliko košta glavno jelo s prilogom? 15 kuna! Ali, račun otkriva još jednu zanimljivost...

Preispitivanje pravednosti zakona

"Službenim tumačenjem Zakona, jasno je da restoran u Saboru i ostale ugostiteljske usluge ne podliježu fiskalizaciji, jednako kao udruge, zadruge i srodna udruženja; ako je pružanje ugostiteljskih usluga organizirano interno i samo za službenike tog državnog tijela to jest, članova organizacije. Ipak, je li taj Zakon pravedan i šalje li ispravnu političku poruku?", upitao se Ferek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On i njegov prijatelj, inače saborski zastupnik, jeli su i pili za 48 kuna. Saborski zastupnici u svome mandatu imaju mnoštvo privilegija, od zajedničkog paušala, naknade putnih troškova, službenih stanova, naknade režija, naknade troškova prijevoza te mnogih drugih, a uz to imaju i daleko iznadprosječne plaće, piše Večernji. Stoga Fereka čudi da uz sve pogodnosti, sabornici ne moraju plaćati porez, za razliku od većine drugih građana koji zarađuju i više nego upola manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povlastice na štetu države

"Još od 2014. godine traje rasprava o saborskom restoranu, a praktički od nastanka Hrvatske traje rasprava zašto naši visoki dužnosnici imaju pravo i moć koristiti sve ove povlastice na štetu države i svakog građana. Ovom peticijom želi se skrenuti pozornost na njihove brojne privilegije, često nerazumljive 'običnim građanima' i štetne za sveopće funkcioniranje države. Između ostaloga, to je jedan od direktnih utjecaja na samu kvalitetu života tog 'običnog građanina', u svim sektorima. Ovom peticijom želimo iznijeti mišljenje građana koji, u konačnici, i financiraju cijeli ovaj cirkus", zaključuje Ferek u opisu svoje peticije koju možete potpisati - OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo