Plan za bijeg iz Zagreba u slučaju nuklearne nesreće

Ako dođe do nesreće većih razmjera u slovenskoj nuklearnoj elektrani Krško, opasnost prijeti čak i 38 kilometara ugroženoj hrvatskoj metropoli.

12.11.2012.
19:45
VOYO logo

Iz mjerodavnog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama kazali su da imaju već pripremljen plan evakuacije Zagrepčana koji će se aktivirati u slučaju takve opasnosti, ali i drugih opasnosti poput velikih potresa.

Glavne bi gradske prometnice u tim situacijama trebale podnijeti najveći teret jer će se stanovnici, ovisno o izvoru opasnosti, njima upućivati u raznim smjerovima. U sedamnaest gradskih četvrti određene su i površine za evakuaciju autobusima i vlakovima, a pripremljeno je i dvadeset lokacija za šatorska naselja za prihvat stanovnika bez krova nad glavom. Jarun, Hipodrom, Park mladenaca i okretište u Prečkom bili bi glavna okupljališta odakle bi građani odlazili u sigurne zone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na međunarodnom skupu koji je na temu 'Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće' održan u nedjelju u Gradskoj skupštini istaknuto je kako je malo vjerojatno da će se plan morati i provesti, ali da je potreban. Nositelj projekta pripreme je Općina Krško, a osim Zagreba, u njega su uključena i druga potencijalno ugrožena mjesta u Hrvatskoj i Sloveniji. Projekt stoji otprilike 530.000 eura, a na Zagreb će se potrošiti 130.000 eura.

''Pripreme traju dvije godine, a cilj im je unaprijediti pripravnost sustava zaštite i spašavanja, pripremiti stanovništvo te uspostaviti međunarodnu suradnje'', istaknuo je Pavle Kalinić, pročelnik ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo