DOBILI IZBORE, ALI I FINU PLAĆU / Donosimo plaće svih župana i gradonačelnika Zagreba: Rekorder dolazi iz jedne od siromašnijih županija, Tomašević ni blizu vrhu

Image
Foto: PIXSELL

Nakon lokalnih izbora većina župana već je podnijela nove imovinske kartice koje otkrivaju kolike imaju plaće

23.7.2021.
15:38
PIXSELL
VOYO logo

Lokalni izbori su održani potkraj svibnja, u lipnju su u svoje fotelje zasjeli neki novi, neki stari župani su samo produžili mandat, a potom su morali ispuniti i nove imovinske kartice u kojima su vidljive velike razlike u njihovim plaćama.

Rekorder po neto plaći je župan osječko-baranjske županije HDZ-ov Ivan Anušić, dok najviše bruto plaće imaju župani dubrovačko-neretvanske i zagrebačke županije, Nikola Dobroslavić i Stjepan Kožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STRAŠNO VELIKE RAZLIKE /

Ovo su plaće hrvatskih župana i gradonačelnika Zagreba

Image
STRAŠNO VELIKE RAZLIKE /

Ovo su plaće hrvatskih župana i gradonačelnika Zagreba

Anušić je u svojoj novoj imovinskoj kartici napisao kako mu je neto plaća 19.975 kuna, znači samo 25 kuna mu nedostaje do okruglog broja od 20 tisuća kuna mjesečno. Bruto plaća HDZ-ovog župana osječko-baranjske županije iznosi 25.598 kuna i treba istaknuti kako nije u onom najvišem redu među hrvatskim županima i gradonačelnika grada Zagreba koji se smatra županijom.

Iz Ureda šibensko-kninskog župana su nam poslali odgovor kako Marko Jelić dužnost župana Šibensko-kninske županije obnaša volonterski, za što mu je utvrđeno pravo na naknadu za rad za volontersko obnašanje dužnosti koja iznosi 8.765,81 kn neto, odnosno 12.486,90 kuna bruto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević na sredini liste

Odmah iza Anušića s neto plaćama većima od 19 tisuća kuna smjestili su se HDZ-ov župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić s 19.927 kuna i župan zagrebački Stjepan Kožić s neto plaćom od 19.500 kuna. Između 18 i 19 tisuća kuna neto plaće ima šest župana. Ličko-senjski župan Ernest Petry ima neto plaću od 18.879 kuna.

Slijede HDZ-ova požeško-slavonska županica Antonija Jozić (18.701 kn), koprivničko-križevački Darko Koren (18.630 kn), HDZ-ov novi varaždinski župan Anđelko Stričak (18.462 kn), nova karlovačka županica iz redova vladajuće stranke Martina Furdek-Hajdin (18.333 kn) te dubrovačko-neretvanski župan, HDZ-ovac Nikola Dobroslavić (18.295 kn). Treba napomenuti kako je posljednja Dobroslavićeva imovinska kartica iz srpnja 2017. godine pa je moguće da se u četiri godine plaća i izmijenila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, iako vodi najveći grad-županiju u Hrvatskoj s najviše stanovnika, sa svojom se netom plaćom smjestio negdje oko sredine ove liste. Između 17 i 18 tisuća neto plaću imaju zadarski župan, HDZ-ovac Božidar Longin (17.955 kn) koji je svoju posljednju imovinsku karticu predao u veljači prošle godine, a nakon njega je HDZ-ov župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić (17.693). Potom slijedi vječni SDP-ov župan primorsko-goranski Zlatko Komadina (17.507 kn) i već spomenuti zagrebački gradonačelnik i vođa platforme Možemo! Tomislav Tomašević s 17.387 kuna. Malo iznad 17 tisuća kuna neto ima i HDZ-ov bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić (17.013 kn).

Tko ima najmanju plaću?

Pri dnu ove liste je župan Virovitičko-podravske županije, HDZ-ovac Igor Andrović (16.590 kn), koji je posljednju imovinsku karticu predao u lipnju 2019. godine, potom slijedi istarski župan Boris Miletić (16.494 kn) iz IDS-a, međimurski Matija Posavec (16.142 kuna) te SDP-ov krapinsko-zagorski župan Željko Kolar s neto plaćom od 16.124 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom dnu s plaćama manjima od 16 tisuća kuna su splitsko-dalmatinski župan, HDZ-ovac Blaženko Boban (15.707) koji je svoju zadnju imovinsku karticu predao u srpnju 2017. godine te novi HDZ-ov sisačko-moslavački župan Ivan Celjak (15.645 kn).

Što se tiče bruto plaća od kojih se, da bi se dobio neto odbijaju porezi i doprinosi, na vrhu liste su župani dubrovačko-neretvanske i zagrebačke županije, Nikola Dobroslavić (29.968 kn) i Stjepan Kožić (29.968 kn).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenimo da smo županima za koje ne postoje najnoviji podaci poslali upite, a odgovorili su nam brodsko-posavski župan Danijel Marušić i međimurski Matija Posavec. Naknadno smo dobili i plaću župana Petryja te odgovor župana Marka Jelića.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo