Plaća gradonačelnika Bandića u milosti SDP-a

29.1.2010.
12:18
VOYO logo

Osim što će novim zakonom o plaćama lokalnih službenika gradonačelnicima i županima plaće biti smanjenje za tri do sedam tisuća kuna, gradska Skupština im dodatno može srezati plaću na simboličnu razinu, pa i na tisuću kuna ili manje.

Naime, novim zakonom kojeg je donijela Vlada, ubuduće će osnovicu i koeficijente plaća župana, gradonačelnika, načelnika i njihovih zamjenika određivati predstavničko tijelo, za razliku od dosadašnje prakse kada su plaće bile određivale u okviru kolektivnih ugovora. To daje odriješene ruke Skupštini, kao u slučaju SDP-ove većine u Zagrebu, da plaću gradonačelniku Milanu Bandiću smanji na simboličnu razinu, piše Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u ostalim gradovima koji imaju kohabitaciju, poput Vukovara, Šibenika ili Belog Manastira, gradonačelnici su ostavljeni na milost suparnicima koji imaju većinu u gradskim vijećima. Iako je rasprava do drugog čitanja trajala šest mjeseci, novim zakonom su nezadovoljne udruge gradova, općina i županija, kao i sindikati lokalnih namještenika, koji su zatražili da se odredi minimalac kako bi se izbjegao apsurd.

Novi prijedlog zakona je ublažen u odnosu na srpanjski i lokalcima je ostavljena mogućnost ugovaranja cijene rada, ali unesen je i niz restriktivnih odredbi. Lokalni čelnici više neće moći imati veće plaće od ministara, neće smjeti potrošiti više od 20 posto svojih prihoda na plaće, a čelnici koji primaju pomoć države moraju rezati plaće još 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar uprave Davorin Mlakar kaže da 221 općina i gradova troši više od 20 posto prihoda na plaće. Svima slijedi rezanje plaća ili otkazi, što će rezultirati tužbama.

Prethodni članak:

arti-201001270775006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo