Prazni hodnici na sudovima, ali… / Pisarnice i registri dostupni; Suci otkrivaju do kada će biti u 'bijelom štrajku': 'Očekujemo od Vlade da ispuni obećano'

Suci prema uputi moraju obavještavati stranke i odvjetnike o odgođenim ročištima

22.1.2024.
20:17
VOYO logo

Tek što su sudovi počeli raditi u punom pogonu nakon štrajka službenika, od jutra štrajkaju suci. Vladi su pokazali jedinstvo veće nego su i sami očekivali, a građane umiruju da će sve neophodno odraditi.

Na velikoj većini sudova u ponedjeljak, hodnici su prazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više od 80 posto sudaca su u mjerama upozorenja, počevši od jutros", otkrila je za RTL Danas Ivana Bilušić, glasnogovornica Udruge hrvatskih sudaca.

Takozvani "bijeli štrajk" ne znači da je ključ u bravi. Vrhovni je sud, naime, izdao uputu što se ne smije odgađati pa tako građani i poduzetnici mogu odraditi sve potrebno, a suci imaju autonomiju odlučiti odgađaju li rasprave ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODGAĐAJU SE MNOGA ROČIŠTA /

Suci i državni odvjetnici u bijelom štrajku. Oglasilo se Ministarstvo: Odgođeno je tek 35% ročišta na svim hrvatskim sudovima

Image
ODGAĐAJU SE MNOGA ROČIŠTA /

Suci i državni odvjetnici u bijelom štrajku. Oglasilo se Ministarstvo: Odgođeno je tek 35% ročišta na svim hrvatskim sudovima

"Pisarnice su tu, sudski registar, prijavna pisarnica, parnična, stečajna pisarnica, sve zapravo najnormalnije radi", kaže Žaneta Pokupec Ratkić, ravnateljica sudske uprave Trgovačkog suda u Zagrebu. Drugim riječima, radi sve ono gdje poslove obavljaju službenici. Međutim, kao je u pitanju mehanizam u kojem svi ovise jedni o drugima, neminovno je da će se neki predmeti gomilati i stajati.

Rok je 2. veljače, ali ne mora biti tako…

Bilušić podsjeća da mjere traju do 2. veljače, ali napominje da se mogu prekinuti i prije ako dođe do konstruktivnih dogovora s izvršnom vlasti. Napominje da suci poziv od ministra ili premijera očekuju u svakom trenutku te da ne odustaju od indeksacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo od Vlade da ispuni ono što je obećano", kaže Ana Nagy, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu dodajući da se ne slaže s tvrdnjom da suci imaju dobre plaće. "Na taj način razgovori nisu niti vođeni - nikada naglasak nije bio stavljan prvenstveno na materijalna prava." Pojašnjava da prvo i drugostupanjski suci nemaju plaće od 3.500 eura koje se sada komuniciraju.

"U kaznenim postupcima imamo relativno velik broj postupaka koji su hitni, prvenstveno pritvorski predmeti - znači kada se okrivljenici nalaze u istražnom zatvoru - zatim takozvani "uskočki" predmeti, predmeti ratnih zločina…", kaže Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao stoji, ali ne i plaćanje davanja

Suci razumiju da od ljudi ne očekuju jasnu podršku. Tako i naša anketa, u kojoj smo vas pitali - Je li po vašem mišljenju štrajk sudaca opravdan? - pokazuje da čak 81 posto ne podržava štrajk odnosno, podržava ga svega 19 posto onih koji su sudjelovali u anketi.

"Mama mi je umrla 1921., evo tek sad sam dobila rješenje da je gotovo", kaže Marijana iz Zagreba koja smatra da su suci spori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suci prema uputi moraju obavještavati stranke i odvjetnike o odgođenim ročištima, a ovo je već drugi put u nepunih godinu dana da odvjetnicima posao stoji, dok ga oni rade.

"Za nas to znači da ćemo ponovno biti onemogućeni u stjecanju svojih prihoda jer izvor prihoda nam je zastupanje stranaka. Kao što smo bili i prošle godine tri mjeseca u tome onemogućeni, a država je cijelo vrijeme tražila da plaćamo davanja u punom opsegu", kaže Vatroslav Abramović, predsjednik Odvjetničkog zbora Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, odvjetnici sucima daju načelnu podršku. U interesu je to i sucima, ali čeka se potez Vlade.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo