STANJE MIGOVA / Piloti svakoga dana riskiraju glavu ulazeći u trošne MIG-ove: samo su 4 od 12 aviona ispravni

I dalje se istražuje remont MIG-ova u Ukrajni, potvrđena je optužnica za primanje mita, a načelnik oružanih snaga predsjednici je predao izvješće u kojem stoji da su trenutačno samo 4 od 12 tih istih MIG-ova – u voznom stanju

15.3.2017.
18:31
VOYO logo

Umjesto da čuvaju nebo, postali su opasni i sami sebi. "Treba posebna hrabrost da se svako jutro sjedne u takvu mašinu. To su avioni iz sredine hladnog rata", tvrdi Igor Tabak, vojni analitičar.

Načelnik stožera Oružanih snaga poslao je izvješće koje zvuči još gore – samo su 4 od 12 migova – u ovom trenutku ispravna. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako će zabrinuta informacijama o stanju migova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi savjetodavnog vijeća ministra obrane jasni su – Hrvatska mora u nabavu nove eskradrile. Hoće li se odlučiti za švedsku ponudu gripena, korejske F4 ili američke F-16, još se ne zna. Te su odluke teške nekoliko stotina milijuna dolara.

"To su cifre koje su moguće za Hrvatsku, pogotovo kasnije za održavanje, tu su I kreditne linije, tu su ulaganja u Hrvatsku daleko veća nego što je kupovina aviona", objašnjava umirovljeni general Josip Štimac, član Savjetodavnog vijeća ministra obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se traže novi, priča o spornom remontu u Ukrajini dobila je pravni epilog. Potvređene su optužnice za primanje mita, a je li se radilo zaista o ‘prekucavanju kodova’, ‘krpanju starih aviona’ ili nečemu sličnome, vojna policija i dalje istražuje.

"Priča da su ti migovi stare kante nije istinita. Ja sam samo upozoravao da taj ugovor treba prekinuti, zapravo da ga ne treba potpisivati", tvrdi Štimac. Bivši ministar obrane Pavao Miljavac – iako tvrdi kako ne želi nadolijevati ulje vatru – ponavlja koliko je eskadrila važna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači taj čas može doći do otvorenog plamena a onda ne možete biti isključeni iz tog procesa", tvrdi Miljavac. Dovoljno je, kaže, pratiti obnavljanje vojnog zrakoplovstva u susjednoj Srbiji.

"Znam ja dosta ali ne želim javno govoriti. Treba se uozbiljiti I početi raditi, a ne gledati nama se ništa neće dogoditi. Mi smo bili u jednoj velikoj zabludi, ušli smo u nato ušli smo u EU, nas nitko neće dignuti, nas će štititi, stvari nisu tako jednostavne", smatra Miljavac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, realne ugroze za sigurnost teritorija - nema. "4 miga od 12, to je preko 30 posto, HR obveza je imati barem jedan par sposoban za polijetanje. Hrvatska nije u neposrednom stanju ratne ugroženosti, nismo u ratu", smatra Tabak.  

Čini se da su svi od opcije da hrvatsko nebo čuvaju Talijani ili Mađari – odustali, a Predsjednica najavljuje skori sastanak Vijeća za obranu na kojem bismo mogli doaznati konačnu odluku - kako dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo