što kažu otočani? / Pilot projekt hitne helikopterske medicinske službe završava 9. siječnja: sudbina u rukama nove vlade

Iako pilot projekt hitne helikopterske medicinske službe završava 9. siječnja, pacijenti s otoka i iz zabačenih dijelova Hrvatske zasad neće ostati bez te medicinske usluge. Tehnička vlada pronašla je privremeno rješenje prema kojem će ta usluga biti dostupna još dva tjedna, a poslije toga sudbinu projekta odredit će nova vlada

5.1.2016.
18:47
VOYO logo

Medicinski helikopter sa obučenom ekipom uvijek je spreman za intervenciju. Od rujna u pilot projektu dva su helikoptera, jedan stacioniran na Braču, drugi na Krku. A posla više nego dovoljno...

"Imali smo 225 intervencija, ekipa na Braču 125, a ekipa stacionirana na Krku ravno 100. svi su oni zbrinuti u zlatnom standardu u zlatnom satu", rekla jeJelena Aranza, liječnica Hitne helikopterske medicinske službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je nepohodno jer ljudima iz Metkovića ili Imotskog treba dva do tri sata da stignu do bolnice u Splitu, a na ovaj način to obavimo za 15 do 20 minuta", kazao je Davor Akrapović, medicinski tehničar i kopilot Hitne helikopterske medicinske službe.

No projekt završava 9.siječnja pa je tehnička vlada dogovorila s talijanskim partnerom da uslugu produže za najmanje još dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da je ugrožavajuće ostaviti pacijente bez ovakve usluge. Pacijente sa srčanim i s moždanima su doslovno spašeni zbog ovakve medicinske usluge", rekao je Miljenko Bura, pomoćnik ministra zdravlja.

Otočani smatraju da ne smiju ostati bez ove medicinske usluge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No članica Mosta tvrdi da ugovor s agencijom koja je dosad obavljala medicinske letove nije najbolji.

"Prva odluka ministra trebala bi biti ili produžavanje ili sklapanje ugovora s drugom firmom. Problem hitne službe je bitan i za otoke i dalmatinsko zaleđe. To je projekt vrijedan 10,7 milijuna kuna i dosad je to obavljao helikopter Hrvatske vojske", rekla je Ines Strenja Linić, Most nezavisnih lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prijevoz vojnim helikopterom znatno je skuplji, ističe dosadašnji pomoćnik ministra. 

"Ovi helikopteri su značajno su jeftinji i brži kad usporedimo s onim što smo imali prije", naglasio je Bura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudbina ovog projekta u rukama je nove vlade koja tek treba ustrojiti novu zdravstvenu administraciju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo