sniženja do kraja mjeseca /

Piletina jeftinija za 7, pelene za čak 20 kuna: Hrvati ludo troše, ali pridržavaju li se trgovci zakona?

Istražili smo koliko smo potrošili u siječnju, a koliko uštedjeli

1.2.2019.
22:00
VOYO logo

Nakon što su se Hrvati prošle godine za božićne blagdane rekordno istrošili, rast potrošnje nastavljen je i u siječnju.

Pražnjenju novčanika sigurno su pridonijela sezonska sniženja koja još traju, a pojeftinjenje hrane zbog nižeg PDV-a možda nam je u džepu štogod i ostavilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niži PDV, niže cijene hrane. Ali za građane, ipak nedovoljno. U ovom trgovačkom centru kažu da su zbog niže stope PDV-a snizili cijene oko dvije tisuće proizvoda. Tako je, primjerice, piletina jeftinija za oko 7 kuna, a pelene za čak 20 kuna.

"Vidimo da su trgovci te kategorije snizili 9 do 10 posto i možemo reći da na mjesečnoj razini potrošačka košarica sada bude jeftinija par stotina kuna", izjavila je Tomislava Ravlić iz Sektora za trgovinu HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon rekordne blagdanske potrošnje u prosincu, rado trošimo i u siječnju. Primjerice, potrošnja je četiri posto veća nego u isto vrijeme prošle godine. Prema podacima Porezne uprave, potrošili smo više od 11 milijardi i 800 milijuna kuna.

Potrošnji pridonosi i sezonsko sniženje koje još traje. 

"Super su cijene, ima dosta sniženja, kupila sam jednu majicu za samo 30 kuna tako da odlično, no ostalo je malo brojeva, uglavnom su ostale XS veličine", komentirala je Zagrepčanka Matea Katavić.

"Upravo sam kupila čizme na sniženju tako da sam prezadovoljna, može se naći još uvijek", kazala je pak Mirzeta Jantoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Relativan pojam sniženja u Hrvatskoj. Piše sniženje, već pola godine piše sniženje, a  to su prethodno digli cijene da bi mogli ono što su digli spustiti sada i prevariti nas kupce", smatra Zagrepčanin Martin.

Ipak, udruge za zaštitu potrošača upozoravaju kako se trgovci koriste marketinškim trikovima da bi privukli kupce. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje se naveliko govori o maksimumu sniženja 70, 80 ili ne znam koliko posto, ali kad dođete u trgovinu, onda vidite da tih proizvoda ima vrlo malo, a većina proizvoda je 10-15 posto snižena, jer je caka u onome DO 70 posto", upozorava Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Do kraja ovog mjeseca trajat će i sniženja.

Većina trgovaca poštuje zakon, no dio njih se o njega ogriješi. Primjerice, tržišna inspekcija Ministarstva gospodarstva u prosincu propšle godine provjerila je kako trgovci rade te se kod 25 trgovaca pokazalo da su prekršili zakon i to na način da nisu dobro istaknuli cijene za vrijeme posebnih oblika ili uvjeta prodaje, dakle, zavaravali su potrošače.

Dio njih ipak nije kažnjen jer je dio njih ispravio greške na licu mjesta, doznaje naša reporterka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo