VELIKI USPJEH /

PIK Vrbovec postao prvi domaći izvoznik junetine u Japan: 'Teško je bilo realizirati sve u pregovorima u ovoj pandemijskoj godini'

Odlične ekonomske vijesti stižu iz Vrbovca. Hrvatska junetina uskoro stiže na stolove japanskih restorana i hotela

8.2.2022.
20:20
VOYO logo

Ministarstvo poljoprivrede pohvalilo se da je tvrtka PIK Vrbovec postala prvi domaći izvoznik junetine u Japan, a u Vrbovcu je s prvi čovjekom PIK Vrbovec, Slavenom Ružićem razgovarao Boris Mišević.

Otvaranje japanskog tržišta važno je za nacionalni izvoz zato što je Japan treće svjetsko gospodarstvo iza SAD i Kine. Japan je država koja godišnje kupi junetine za oko 3-4 milijarde dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je počeo kupovati ovu najsvježiju Hrvatsku junetinu, a to je sve počelo već u prosincu. Prvi paket junetine od milijun kuna je krenuo prema Japanu, a cilj je Tokio. 

Hrvatska junetina ide prema najboljim i najkvalitetnijim tokijskim restoranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi već sedam godina pokušavamo plasirati svoje proizvede na japansko tržište i zajedno u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Upravom za veterinu i sigurnost hrane smo nakon sedam dugih godina dočekali da smo ove godine isporučili prvu pošiljku na japansko tržište i ponosni smo i sretni zbog toga", kaže Ružić.

Država prvo mora odraditi svoj posla, a nakon toga slijedi korporacija.

"Prvo država na razini između Hrvatske i Japana, uskladi certifikate koja nam daje sigurnost da je sva hrana koju tamo isporučujemo ispravna, moramo zadovoljiti njihove norme, higijenske standarde i nakon toga mi nastupamo kao kompanija gdje moramo razviti to tržište i plasirati to", objašnjava predsjednik uprave.

Japanci su bili tu i probali su ovu junetinu, ali vrlo su zahtjevni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama to nije bio problem budući da naši standardi higijene i kvalitete pariraju onima koje Japanci zahtijevaju. Nismo imali tu velike izazove s njihove strane, no međutim teško je bilo u pregovorima to sve realizirati pogotovo u ovoj pandemijskoj godini", tvrdi Ružić.

Ovo nije samo uspjeh za njihovu korporaciju, nego veliki uspjeh za sve stočare u Hrvatskoj jer zapravo PIK Vrbovec otkupljuje stoku od malih proizvođača, a na kraju i stočari imaju nešto od svega toga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u principu nekakav intermedijer između naših farmera i krajnjih kupaca u Japanu i nadamo se u budućnosti razvojem tog tržišta imati koristi od toga".

Može se zaključiti da je ovo zapravo pohvala svim proizvođačima stoke da je Hrvatska junetina itekako kvalitetna budući da je našla put do Japana.

"Naša junetina je jedna od boljih u Europi i potvrda tome je izvoz u Japan", ponosno kaže Ružić.

Kaže da je to vrlo bitno jer zbog toga što su se oni kvalificirali, sve tvrtke koje žele nastupati na istom tržištu i koje žele tamo izvoziti svoje proizvode to mogu i učiniti. Taj certifikat vrijedi za sve tvrtke, a PIK Vrbovec svoja će iskustva podijeliti sa svima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike