jedan od favorita za novog šefa sdp-a /

Picula se nada uspjehu na izborima: 'Moje iskustvo i rezultati me kvalificiraju kao ozbiljnog kandidata'

Približava se subota, dan odluke kada će članstvo SDP-a odlučiti tko će voditi stranku iduće četiri godine

16.11.2016.
22:40
VOYO logo

Na hrvatskoj političkoj sceni zasad nema novih uzbuđenja, nije da nam fale, ali je sve uzbudljivije u SDP-u. Približava se subota, dan odluke kada će članstvo odlučiti tko će voditi stranku iduće četiri godine.

Favoriti su Tonino Picula, Ranko Ostojić, Davor Bernardić i Orsat Miljenić, u Direktu smo planirali napraviti dva sučeljavanja - danas između Picule i Bernardića sutra između Ostojića i Miljenića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, Benardić se ispričao drugim obavezma pa nije mogao doći, no s nama je bio Tonino Picula.

Kako prolaze ta vaša sučeljavanja ima li tu malo povišenih tonova ili sve u rukavicama i ufino?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iza nas je pet-šest sučeljavanja i u ta dva sata svatko od nas dobije priliku da se predstavi na primjeren i isti način. Nakon što se mi predstavimo, publika dobije priliku da nam postavi pitanje i tu se može ustanoviti razlika u našim mišljenjima. Mislim da SDP-ovci s tih skupova odlaze zadovoljni. A mi u nekom od tih odgovora istaknemo razlike, ali daleko je to od neke incidentne situacije".

A kako Vi prolazite u tim sučeljavanjima, traži li članstvo nekog diplomatičnog kao što ste Vi ili nekog fajtera kao što je recimo Ostojić?

"Mislim da članstvo SDP-a nisu nimalo homogena skupina. Ono što ih ujedinjuje je briga za stranku koja je dva puta na parlamentarnim izborima dobila odbijenicu biračkog tijela. Opterećeni time ljudi pitaju što namjeravamo raditi ukoliko postanemo predsjednici ili predsjednice stranke".

Zašto mislite da ste Vi dobar izbor , što Vi to imate što drugi nemaju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne volim se pozivati samo na iskustvo. Moja politička karijera je vršnjak stranke kojoj želim biti na čelu. Ali, moje iskustvo je kombinacija odgovornosti i dužnosti koje sam imao na lokalnoj razini jer sam vodio jednu gradsku organizaciju, a bio sam i gradonačelnik jednog grada u Hrvatskoj. Imam i iskustvo u obnašanju izvršne vlasti na razini države. Ja sam nažalost jedini ministar vanjskih poslova socijaldemokrat, a tome treba doprinijeti i moje iskustvo na međunarodnoj razini, sad obnašam dužnost zastupnika u Europskom parlamentu".

Dosta su Vam zamjerili izjavu da ako pobijedite, nećete davati ostavku na mjesto u EU parlamentu i da  ćete stranku voditi iz Bruxellesa, ostajete li pri toj izjavi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o medijskom spinu, nikad nisam rekao da ću voditi stranku iz Bruxellesa. Tako nešto je nemoguće i iz Zagreba. Kad sam kazao da namjeravam zadržati mandat eurozastupnika tada sam jasno opisao okolnosti u kojima namjeravam raditi taj posao. Namjeravam posao zastupnika ograničiti na one dužnosti na koje me EP izabrao, to je prije svega definiranje politike prema BiH i Kosovu, i rad na projektima koje sam sam pokrenuo".

Ako postanete predsjednik stranke, kako mislite pobijediti HDZ, za to vam treba mnogo više birača nego za pobjedu u stranci, s čime biste njih privukli?

"Nemam loš rejting u javnosti. Sve ankete me svrstavaju među najpopularnije SDP-ovce. Vjerujem da to nije slučajno tako. Moje iskustvo i rezultati me kvalificiraju kao ozbiljnog kandidata. Sigurno da predsjednik ili predsjednica SDP-a mora se spremiti da jednog dana vodi hrvatsku Vladu. Ono što je potrebno SDP-u da bi to napravio - moramo imati kvalitetan politički proizvod. Brine me gubitak političkog identiteta. Moramo ga ojačati i onda na temelju vrijednosti složiti politike koje će građani prihvatiti kao svoje".

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo