KLINIČKA ISPITIVANJA / Pfizerovo cjepivo nije stvorilo očekivani imunitet kod djece između dvije i pet godina: Hoće li najmlađima trebati i booster doza?

Pfizer trenutno ispituje i cjepivo za djecu mlađu od 5 godina, a rezultati su pokazali da dvije doze ne stvaraju dovoljno jaku zaštitu

18.12.2021.
18:30
VOYO logo

Djeca cjepivo protiv covida primaju u dvije, ali manje doze nego odrasli. 

"To olakšava život tako da ako bude zaraze u školi on ne mora ići u samoizolaciju i smatram da je to samo dobro. Ako bude potrebna treća doza ići ćemo i na to", kazao je Danko Selak iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam 14 godina i došao sam se cijepiti jer mislim da će to pomoći cijeloj situaciji i jer želim da ovo što prije završi", kazao je Dankov sin Vito.

"Ako nešto radim za sebe ne vidim razlog zašto da to ne napravim za svoje dijete", kazala je Ivana Jović Bjondić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Prvi cijepljeni mališani /

Počelo je cijepljenje djece od 5 do 12 godina, odaziv slab: 'Roditelji, nuspojave su izuzetne blage'

Image
Prvi cijepljeni mališani /

Počelo je cijepljenje djece od 5 do 12 godina, odaziv slab: 'Roditelji, nuspojave su izuzetne blage'

"Ovo mi je drugi put da sam se cijepio, prvi put sam prošli mjesec. Htio sam se cijepiti  jer želim biti sigurniji, a i da mogu putovati u druge zemlje", kazao je Ivanin sin Lovro

Za djecu stariju od 5 godina treća doza nije odobrena, dvije ih štite dovoljno. Pfizer trenutno ispituje i cjepivo za djecu mlađu od 5 godina, a rezultati su pokazali da dvije doze ne stvaraju dovoljno jaku zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta doza od 3 mikrograma je bila u kliničkim pokusima i rezultati koji su prikupljeni su pokazali da nema značajnog zaštitnog učinka u odnosu na necijepljenu djecu i regulatorna tijela i stručnjaci su rekla Pfizeru da se ne može nastaviti dalje s tim kliničkim ispitivanjima jer nema učinka", kazao je znanstvenik Ivan Đikić

Da bi nastavili moraju povećati dozu ili uvesti i treću. Ispitivanja bi trebala biti gotova do proljeća iduće godine kada bi i cjepivo za najmlađu djecu moglo biti odobreno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako prođu sve testove tada ćemo imati kvalitetno cjepivo i za tu djecu, a ako ne, nećemo imati cjepivo i ta djeca neće na temelju sadašnjih ispitivanja moći primiti to cijepivo. To ne znači da druge kompanije neće moći ponuditi bolje cjepivo ili doze da bi i njih najmlađe zaštitili", kazao je Đikić. 

U Hrvatskoj je cijepljeno 6000 osnovnoškolaca od 12 do 14 godina. Prije tri dana počelo je i cijepljenje djece do 5 do 11 godina, ali interes nije velik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brojke su još uvijek sramežljive, na punktovima ih naručuju školska medicina i pedijatri i taj sustav se uhodava. Za sada je bilo nešto manje djece i nadamo se da će i taj broj rasti", kazala je Lovorka Nemet Strčić, epidemiologinja NZJZ-a Primorsko-goranske županije. 

Na Zagrebačkom velesajmu redovi za cijepljenje, naviše se traži booster doza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednji tjedan se interes opet povećao, oko 2 tisuće ljudi u prosjeku dolazi po svoju dozu. Najviše ih dolazi zadnjih tjedan dana po treću dozu, njih oko dvije trećine, ostalo su prva ili druga", kazala je Sanja Prlić, voditeljica smjene cijepljenja na Zagrebačkom velesajmu. 

Nadaju se da će rasti i interes za prvom jer u Hrvatskoj je cijepljeno  65% odraslog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo