2019. im je bila dobra godina / Pevex ostvario 2,1 milijardu kuna prihoda i 160,7 milijuna kuna neto dobiti

Image
Foto: Pixsell

Neto dobit Pevexa u 2019. veća je za gotovo 570 posto u odnosu na 2015. godinu

9.6.2020.
20:01
Pixsell
VOYO logo

Pevex, hrvatski trgovački lanac koji je prošao restrukturiranje u 2019. godini je ostvario 2,1 milijardu kuna prihoda, što je za 81 posto više u odnosu na 2015. godinu, zadnju godinu u kojoj je poslovanje tvrtke koja se tada zvala Pevec vodio bivši vlasnik. Kako je rečeno u utorak na konferenciji za medije, u tom razdoblju Pevex je u te četiri godine zaposlio 800 radnika pa ih sada ima 65 posto više, gotovo dvije tisuće.

Poslovodstvo tvrtke obznanilo je da je neto dobit Pevexa u 2019. iznosila 160,7 milijuna kuna, odnosno gotovo 570 posto više u odnosu na 2015. godinu. Neto dobit je u odnosu na 2018. godinu uvećana za oko 21 milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pevex je lani isplatio i dividendu od gotovo 100 milijuna kuna, otvorio je prodajni centar u Vukovaru, otkupio objekt bivšeg Super Konzuma u Slavonskom Brodu, a i kupio zemljište za gradnju novog centra u Vinkovcima, koji bi kao 26. Pevexov centar trebao biti otvoren u rujnu ove godine.

I više nego zadovoljni

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

(Damir Spehar/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević kaže da rezultatima za 2019. godinu moraju biti i više nego zadovoljni. 

“Bez obzira što je godina bila turbulentna i kompleksna, uspjeli smo postići zavidne rezultate i zadržati prvo mjesto u sektoru neprehrambene trgovine na hrvatskom tržištu”, rekao je. Tržišni udjel tog lanca, kazao je, u prošloj je godini iznosio oko 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohvalio se i da su prosječna neto primanja zaposlenika u četiri godine povećali za više od 42 posto. U ovoj godini iznose gotovo 6.000 kuna, a cilj je da se u iduće dvije godine povećaju na 7,5 tisuća kuna.

Žele neradnu nedjelju

Inače, taj se trgovački lanac zalaže da nedjelja postane neradna za trgovine. Sama tvrtka ne može si dozvoliti da njena konkurencija radi, a da su njeni centri prazni, pa je uprava odlučila da će za 13 centara nedjelja biti neradan dan, a preostalih 12 će raditi skraćeno, te će radnicima satnica biti uvećana za 50 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Htjeli bismo da se regulira rad na način da ne može nitko raditi nedjeljom”, ističe predsjednik uprave Pevexa Lovrinčević.

Ne stoje iza Domovinskog pokreta

Pevex je inače demantirao da tvrtka financijski stoji iza političke kampanje Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora tvrtke, Mario Radić, politički je tajnik tog političkog pokreta te je jučer podnio ostavku. Za njegovu je odluku Lovrinčević rekao da je osobna te da se svaki dioničar i svaki zaposlenik ima pravo baviti i politikom.

Ipak, Radić je svoju ostavku jučer objasnio rekavši da želi "otkloniti mogućnosti stvaranja bilo kakvih predrasuda i sprječiti političke manipulacije neistomišljenika koji iz različitih motiva pokušavaju nanijeti štetu poslovanju Pevexa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike