budući predsjednik sabora /

Petrov za RTL Danas: 'Već na prvoj sjednici će se pokazati koliko je neupitna moja stručnost'

'Ne sumnjam da ću odgovorno obavljati taj posao, a upravo tom pozicijom imat ćemo mogućnost ubrzavati procese po potrebi i donositi zakonske prijedloge'

8.10.2016.
19:02
VOYO logo

Gost RTL-a Danas bio je Božo Petrov, predsjednik MOST-a i budući predsjednik Sabora.

Prihvatili ste se fotelje predsjednika Sabora, MOST je do sada inzistirao na stručnim ljudima na ključnim mjestima. Po čemu ste Vi - stručan za vođenje Sabora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U trenutku kada smo odlučili da mjesto predsjednika Sabora treba pripasti manjem partneru, zbog političkog legitimiteta je dogovoreno da to bude lider manje partnerske stranke. I to je razlog zbog čega ću biti predsjednik. Ne sumnjam da ću odgovorno obavljati taj posao, ali upravo tom pozicijom imat ćemo mogućnost ubrzavati procese po potrebi i donositi zakonske prijedloge".

Za mnoge ste upitno stručni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da će se na prvoj sjednici pokazati koliko je to neupitno. Ali, možemo to dati građanima na uvid".

Pašu li vam privilegije. Kada ste došli u Vladu - uveli ste osiguranje potpredsjednicima, kada odlazite iz nje glasate da im se ukinu, a vi kao šef Sabora i dalje uživate u njima?

"Što se tiče privilegija, mislim da je bilo itekako bilo uputno biti štićena osoba. Na samom statusu osobno nisam inzistirao, ali kada se ono počelo događati s Inom, uopće nije bilo upitno je li potrebno imati status štićene osobe. Što se tiče same pozicije predsjednika Sabora, taj dio ja ne biram, već je dio zakona".

Jedno od 7 jamstava koje ste uvjetovali je i Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave. Kažete da će biti izglasan odmah nakon konstituiranja Sabora. Taj zakon prema stručnjacima treba imati dvotjednu javnu raspravu. Budući predsjedniče Sabora - je li to točno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče svih zakona, mi smo provjerili sve procedure prije nego smo s njima izašli. To nije potrebno. Ali, naravno da bi bilo dobro ukoliko se može provesti javna rasprava".

Zašto inzistirate na izglasavanju jamstava prije nego se potvrdi vlada. Je li to dokaz nepovjerenja ili neznanja? Jeste li svjesni da je potreban samo jedan gradonačelnik da se pobuni. Prema ustavnoj odredbi ide po hitnom postupku i 30 dana od donošenja zakona on može pasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sedam jamstava smo tražili jer smo htjeli biti transparentni. Brojni su nas optuživali da mi pokušavamo pogodovati nekoj stranci. Nismo mi ti koji ne žele provoditi reforme. Pokazali smo da smo jedini jamac građanima da će se promjene početi događati".

Zapravo niste potrebni HDZ-u koji ima s vama više od 90 potpisa. Zašto vjerujete Andreju Plenkoviću?

"Ja sam i u izbornoj noći rekao da ako HDZ želi ići s drugim partnerima da se mi nećemo buniti. Što se tiče Plenkovića, on je odlučio da je Most taj koji je njima strateški partner. Imali smo mogućnost sudjelovati u konstruktivnim razgovorima. Postoji dobar razlog zbog kojeg treba pružiti šansu".

Tko je 15. zastupnik koji ulazi u vaš klub. Pridobili ste Runtića iz Živog zida. Aleksić iz Udruge Franak nam je potvrdio da on nije taj, da je s Vama razgovarao potvrdio nam je Glasnović. Je li on 15.?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je izuzetno bitno da Klub Mosta iznosi najmanje 15 zastupnika. Razgovarali smo s brojnim saborskim zastupnicima, ali ne bih o imenima".

Poznato je nama novinarima za izjave od petka do nedjelje uvijek ste u Metkoviću. Je li istina da ondje odlazite zbog privatne prakse kako se piše po novinama. Izdajete li dozvole lovcima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Metković odlazim zbog obitelji. Što se tiče mog hobija, ponekad pomognem kolegici u trenutku kada joj treba obaviti pregled za lovačke dozvole ili dozvole za nošeje oružja, a to vam iznosi na bazi godine 2000 kuna. Ne idem zbog toga u Metković".

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike