Ministar pred Povjerenstvom / Petrov svjedočio na raspravi o sukobu interesa Zdravka Marića: 'Šutio je pola sastanka, a onda ga je prozvao Plenković'

Image
Foto: PIXSELL

Povjerenstvo je na ispitivanje pozvalo i treću osobu, ali u tome tijelu nisu htjeli otkriti tko je to. Navodno je riječ o Ivanu Crnjcu

27.4.2018.
10:26
PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa raspravlja o donošenju odluka u vezi ministra financija Zdravka Marića. Na sjednicu je stigao i čelnik Mosta,  Božo Petrov za kojeg je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, ranije ovog tjedna, ustvrdila kako ima određenih saznanja o ovom predmetu.

Povjerenstvo je na ispitivanje pozvalo i treću osobu, ali u tome tijelu nisu htjeli otkriti tko je to. Navodno je riječ o Ivanu Crnjcu, Marićevom kolegi iz Agrokora, koji se, navodno, ispričao i rekao da ne može doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku rasprave pročitano je očitovanje ministra financija Zdravka Marića u kojem kaže kako je pravilno upravljao situacijom kao ministar financija te kako i dalje, obavljajući tu funkciju, postupa časno i pošteno. Kazao je kako, od preuzimanja funkcije ministra financija, nije sklopio nikakav ugovor s Agrokorom o povratku u koncern nakon isteka dužnosničkog mandata. 

"Moj jedini interes vezan za Agrokor jednak je interesu za bilo koji poslovni subjekt u Hrvatskoj", stoji u Marićevom očitovanju u kojem navodi kako je njegov sastanak s Todorićem trajao vrlo kratko. "Po naputku premijera Plenkovića prenio sam mu zabrinutost Vlade zbog stanja u koncernu", navodi Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je osporio iskaz Bože Petrova navodeći da je riječ o neistinitom očitovanju.  Kazao je kako je Petrov pokrenuo 'difamaciju njegova lika i djela'. Potom su na sjednici pročitani i dijelovi bloga Ivice Todorića u kojima bivši čelnik Agrokora opisuje sastanke održane 27. veljače i 3. ožujka.

Marić je potom istaknuo da je Povjerenstvo u njegovom predmetu 11. siječnja 2018. godine donijelo odluku da nije u sukobu interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svrha sastanka 26. siječnja 2017. bila je zaštita javnog interesa i stabilnosti gospodarstva. Napominjem da se na sastanku nisu donosile nikakve odluke. Na sastanku nisam iznosio svoje stavove niti sam aktivno sudjelovao u donošenju bilo kakvih kasnijih odluka ili zaključaka. Nikada nikakav niti ičiji privatni interes koji bi bio u suprotnosti s javnim interesom nije utjecao na moje postupke ili odluke", rekao je Marić.

Rekao je i kako nakon tog sastanka o iznesenim detaljima nije govorio nikome. "Kao i na svim takvim nemam praksu prenositi nekom drugom informacije jer se radi o ozbiljnim i u mnogočemu povjerljivim stvarima", odgovorio je Marić koji je odbio saslušati izjavu Bože Petrova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelniku Mosta, Boži Petrovu, postavljeno je pitanje o ulozi Zdravka Marića na sastanku 26. veljače. Petrov je Povjerenstvu kazao kako je Marić do polovice sastanka bio pasivan, a onda mu se obratio predsjednik Vlade koji ga je pitao o mogućnostima države da pomogne u likvidnosti Agrokora. 

"Marić je rekao da se u slučaju kredita HBOR-a treba konzultirati s komisijom Europske unije te da bi to značilo ulazak države u equity strukturu koncerna", kazao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo odlučuje je li se ministar financija Zdravko Marić ogriješio o Zakon o sprječavanju sukoba interesa time što je početkom prošle godine, prije donošenja lex Agrokor, kao ministar sudjelovao na sastancima sa svojim bivšim poslodavcem, tadašnjim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem, na kojima se raspravljalo o načinima stabiliziranja Agrokorova poslovanja.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo