PETROV OTKRIO ŠTO JE PORUČIO TODORIĆU: / 'Rekao sam mu da neće dobiti milijardu i pol državnih kuna'

Image

Predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov u intervjuu za Večernji list progovorio je o krizi u Agrokoru, spašavanju kompanije novim vladinim zakonom te sastanku s Ivicom Todorićem.

15.4.2017.
14:30
VOYO logo

Petrov kaže da Vlada ne spašava Agrokor ili Ivicu Todorića, već gospodarski sustav i radna mjesta, a pred kompanijom je još uvijek turbulentno razdoblje, kaže. Kad se cijeli sustav nastavi okretati, kaže Petrov, bit će sačuvano više od 150 tisuća radnih mjesta. Objasnio je Petrov i zbog čega misli da je lex Agrokor dobar.

'Upravo aktivacijom Zakona o prinudnoj upravi Ivica Todorić više nije bio u mogućnosti licitirati što će napraviti s Agrokorom. Na kraju je otišao iz upravljačke strukture, a u konačnici i iz vlasničke strukture jer su dugovanja veća od vrijednosti kompanije. Za gospodarski sustav slijedit će daljnja borba, završena je samo prva faza', kaže Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PETROV BRANI LEX AGROKOR: /

'Zakon je osigurač za očuvanje gospodarskog sustava, nije vrijeme za politikanstvo'

Image
PETROV BRANI LEX AGROKOR: /

'Zakon je osigurač za očuvanje gospodarskog sustava, nije vrijeme za politikanstvo'

'Ne treba nam jedan monstrum već niz manjih i jakih kompanija'

U idućoj fazi Petrov očekuje restrukturiranje koncerna kojim će se postaviti zdravi temelji za hrvatsko gospodarstvo. Ovakvo što se, kaže Petrov, više nikad ne smije dozvoliti:

'Ono što nas danas u gospodarstvu guši jedan je gigant, koji kao slon u staklarnici kontrolira niz sektora od samog početka i najmanjih proizvođača do kraja, odnosno do polica. Zbog toga se stvorila izuzetno teška situacija jer, ako se poljulja ta kompanija, drmaju se temelji hrvatskog gospodarstva', rekao je predsjednik Sabora i dodao da hrvatskom gospodarstvu ne treba jedna monstrum-kompanija već niz manjih, ali jakih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrov smatra da se radi o najozbiljnijoj situaciji u posljednjih 25 godina hrvatskog gospodarstva i zbog toga je Vlada morala reagirati, kaže Petrov, no ističe da Vladina reakcija nije onakva kako su političari dosad pomagali Agrokoru.

'Agrokoru je država dosad bila samoposluga', rekao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zašto bi samo Ivica Todorić imao povlastice?'

Kada je riječ o sastanku s Ivicom Todorićem, Petrov je za Večernji list otkrio da je Todoriću jasno rekao da mu Most, ali ni Vlada neće odobriti milijardu i pol kuna državne pomoći.

'Također sam mu rekao da onda nitko ne priječi nekog drugog gospodarstvenika da sutra dođe u Vladu i kaže kako i on želi biti Ivica Todorić. Zbog čega samo Ivica Todorić može imati takve povlastice, a ne i svatko drugi? Svi trebamo biti jednaki.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na optužbe oporbe, rekavši da nitko ništa nije radio u posljednjih 20 godina pa im je sada lako kritizirati.

Kada je riječ o odgovornosti, Petrov je siguran da odgovarati moraju svi koji su sudjelovali u dovođenju do ovakve krize. Uključuje to i ministra financija Zdravka Marića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U trenutku kad budem imao jasne dokaze da je netko nešto skrivio, uključujući i Zdravka Marića, reagirat ću bez odgode', rekao je Božo Petrov.

Cijela situacija u Agrokoru nema veze s predstojećim loklanim izborima, ističe predsjednik Sabora i kaže da istraga kriminalnih radnji mora uvijek biti neovisna i neometana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo