sve po poslovniku /

Petrov o tome zašto ne pristaje na smjenu: 'Ja sam zamjena za predsjednicu!'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

'Po Poslovniku Hrvatskog Sabora, u odsutnosti ili spriječenosti Predsjednika, zamjena je potpredsjednik Sabora iz parlamentarne većine', poručio je Petrov

3.5.2017.
15:44
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Još uvijek aktualni predsjednik Sabora Božo Petrov obrazložio je dio motiva zašto nije pristao na svoju smjenu u Saboru.

"Predsjednik Sabora u biti preuzima dužnosti Predsjednika Republike, ako se ispune pretpostavke propisane Ustavom. Ako nema definiranog predsjednika, ako se ne zna može li se novi izabrati, ako nema nikog tko će definirati njegovu zamjenu, kako omogućiti smjenu? I tko će biti kriv za bilo koju naknadnu situaciju, ako to dopustim? Po Poslovniku Hrvatskog Sabora, u odsutnosti ili spriječenosti Predsjednika, zamjena je potpredsjednik Sabora iz parlamentarne većine. Danas, i nakon 7 dana, HDZ nije dao dokaz o postojanju te parlamentarne većine. Dapače, govore da je to irelevantno, što je potpuna negacija parlamentarne demokracije", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netko će reći, dodao je Petrov, da sam ja izabran upravo po pitanju te bivše parlamentarne većine. Kod postupka u Saboru, bitno je stanje u trenutku kada je određena pravna radnja izvršena.

"Dakle, u trenutku kada smo ja i ostali potpredsjednici izglasani, postojala je parlamentarna većina. Sada nema te većine, kako za mene tako i za te potpredsjednike, pa je upitna primjena članka Poslovnika i tko bi uopće predsjedao ako predsjednika Sabora nema", poručio je Petrov i dodao: "Čim dokažu postojanje parlamentarne većine, a prva je mogućnost pri glasovanju o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, stavit ću odmah u raspravu i tu točku. Dotad, moram štititi instituciju Sabora". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo