DEMANTI ENNA GRUPE / 'Petrokemija nije spojena na Ruse, PPD nije ruska tvrtka, 100 posto smo u hrvatskom vlasništvu

Image
Foto: Pixsell

Sukladno Zakonu objavljuje ispravak ENNA grupe

7.3.2022.
17:59
Pixsell
VOYO logo

Nakon teksta objavljenog na Net.hr-u pod naslovom "DIONICE NESTALE S BURZE / Hoće li Hrvatska posve izgubiti Petrokemiju? Prvo je 'spojena' na Mađare i Ruse, a sada dolaze Turci", reagirali su iz Energia naturalis grupe. Sukladno Zakonu njihov demanti prenosimo u cijelosti:

U ponedjeljak 7. ožujka 2022. godine na portalu net.hr objavili ste neistinite informacije vezane uz tvrtku Prvo plinarsko društvo (PPD) u članku „DIONICE NESTALE S BURZE / Hoće li Hrvatska posve izgubiti Petrokemiju? Prvo je 'spojena' na Mađare i Ruse, a sada dolaze Turci“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Sam naslov Prvo je 'spojena' na Mađare i Ruse, a sada dolaze Turci sadrži neistinu. Petrokemija nije „spojena na Ruse“. Autorica insinuira da je tvrtka PPD ruska, no tu informaciju smo više puta demantirali i lako je provjerljiva. Naglašavamo kako u PPD-u niti u bilo kojoj tvrtki ENNA/PPD grupe nema Rusa ni ruskog kapitala. Ističemo kako je Prvo plinarsko društvo tvrtka u 100%-tnom hrvatskom vlasništvu i kako je taj podatak lako provjerljiv. Također, sve tvrtke ENNA/PPD grupe su u 100%-tnom hrvatskom vlasništvu.

2. U članku također stoji: „U pravilu se smatra da je preuzimanje većinskog udjela u Petrokemiji u korist Terre mineralna gnojiva dogovoreno na liniji Plenković-Vujnovac nakon što je postalo evidentno da je sudbina Petrokemije isključivo vezana uz PPD – cijela tvrtka bi svako malo bila u blokadi jer nije mogla svladavati dugove prema PPD-u za plin.“ Informacija – cijela tvrtka bi svako malo bila u blokadi jer nije mogla svladavati dugove prema PPDu za plin – nije istinita. Naime, zbog duga prema PPD-u za plin, Petrokemija nije nikada bila u blokadi, a isporuka plina obustavljena je jednom – u travnju 2017. godine i to zbog duga u iznosu većem od 300 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Nije jasno na čemu se temelji tvrdnja “da je sudbina Petrokemije isključivo vezana uz PPD“. Naime, poznato je da PPD i INA Imaju jednak udio u tvrtki Terra mineralna gnojiva (TMG) . Tkđ, podsjećamo kako je tvrtka TMG vlasnica 54,52% dionica Petrokemije.

4. Tekst se zaključuje riječima: No, što god da će biti, zbog "silaska" sa Zagrebačke burze bit će još manje transparentno. Podsjećamo kako u Republici Hrvatskoj, Europskoj uniji, ali i globalno posluju nebrojene tvrtke koje nisu izlistane na burzama i kako to ne znači da posluju netransparentno. Tkđ za hrvatske tvrtke koje nisu izlistane na burzi i dalje vrijede zakoni RH i Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo