PISALI ISPIT IZ HRVATSKOG / Petaši tri dana pišu nacionalne ispite. Učiteljica poručuje: 'Koliko je to njihova ocjena, toliko je i naša'

Za njih je u 81-oj školi počela eksperimentalna provedba nacionalnih ispita. Rezultate će dobiti krajem mjeseca. Ocjena nema, ali učenici će znati koliko znaju ili ne znaju - u odnosu na druge

11.10.2022.
7:30
VOYO logo

Koliko znaju sada moraju pokazati petaši. Prvi na redu nacionalni ispit iz hrvatskog jezika i to u dva dijela test i kratki sastavak.

"Prije sam se osjećala malo uplašeno jer nisam znala kakav će ispit biti, ali kad je došao nije bilo tako teško kako sam očekivala", kaže Dora Zelić, učenica OŠ Trnsko u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U drugom dijelu dobili smo temu kako su učenici 4.A i 4.B išli na izlet, dobili smo podatke i morali smo napisati sastavak", govori Lucija Nastav iz OŠ Trnsko u Zagrebu.

Image
I RAST CIJENE ENERGENATA /

Krenula školska godina: Nema epidemioloških mjera, osmaši pišu nacionalne ispite, a ministar obećava...

Image
I RAST CIJENE ENERGENATA /

Krenula školska godina: Nema epidemioloških mjera, osmaši pišu nacionalne ispite, a ministar obećava...

Nacionalne ispite tri dana pisat će oko 4 tisuće petaša u 81. školi. Nakon hrvatskog slijedi ispit iz matematike te prirode i društva, a polažu gradivo prva četiri razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim saznati rezultate jer me zanima koliko sam u 4 godine naučila i zapamtila", tvrdi Nastav.

"Olakšanje je što se ne ocjenjuje jer bi onda bio puno veći strah i od straha ne bi mogla možda ovako dobro riješiti", smatra Zelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako neće dobiti ocjene, rezultati će učenicima pokazati kakvo je njihovo znanje u odnosu na druge.

"Ne trebaju posebne pripreme ne trebaju instrukcije jer cilj Nacionalnih ispita je da dobijemo sliku stanja temeljem redovite, dopunske i dodatne nastave, a nikako dodatnih priprema", objašnjava Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi rezultati će služiti za kreiranja i promjene obrazovnih politika, a bit će poruka školama i nastavnicima što treba mijenjati.

"Koliko je to njihova ocjena, toliko je i naša. Sam postotak ili broj bodova nama ništa ne znače, ako ne vidimo kakva je to vrsta zadataka, na koji način da ih pripremamo i podučavamo", poručuje Dijana Stjepanović, učiteljica hrvatskog jezika u OŠ Trnsko u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova runda slijedi u ožujku kada će nacionalne ispite pisati četvrtaši u 81 eksperimentalnoj školi, ali i osmaši u svim školama.

"To je stvar države hoće li se to svesti na malu maturu ili će ostati u ovakvom obliku orijentiranosti. Treba vidjeti da ako već toliko ulažemo u nacionalne ispite da oni imaju i svoju težinu za upis učenika u srednju školu", smatra Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni ove godine neće utjecati na zaključne ocjene niti biti kriterij za upis u srednju školu, ali broj bodova i postotak riješenosti ovoga puta osmašima će biti upisani kao bilješka u dnevnik.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo