najveća nagodba / Peruško u Direktu o kraju izvanredne uprave u Agrokoru i kupovini Mercatora: 'Nikada nisam upoznao gospodina Todorića'

Zanimljivo je da je početak kraja Agrokora upravo bila kupovina Mercatora kojeg je ionako prezaduženi konzorcij Ivice Todorića jako skupo platio

26.4.2021.
22:31
VOYO logo

Nakon dvije godine od najveće nagodbe vjerovnika u povijesti Hrvatske i šire, Agrokor i formalno prestaje postojati. Slovenski trgovački lanac Mercator kojeg je Ivica Todorić kupio još prije sedam godina, konačno je postao integralni dio Fortenova grupe čime je ispunjen i zadnji uvjet iz nagodbe vjerovnika u kojoj je sudjelovalo oko 5 i po tisuća vjerovnika s tražbinama većim od 20 milijardi kuna.

Mercator se naime dosad vodio na Agrokor pa se s njegovim prebacivanjem na Fortenova grupu Agrokor može brisati iz sudskog registra. Zanimljivo je da je početak kraja Agrokora upravo bila kupovina Mercatora kojeg je ionako prezaduženi konzorcij Ivice Todorića jako skupo platio i to naravno s novim zaduženjem koje je došlo na naplatu u vidu potpune blokade tvrtke i predstečajne nagodbe u kojoj su novi vlasnici postali ruske banke i američki financijski fondovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MUNJIZA U RTL-U DANAS /

Što znači preuzimanje Mercatora? Bivši direktor Konzuma za RTL: 'Fortenova je sada stabilna, jaka i održiva kompanija'

Image
MUNJIZA U RTL-U DANAS /

Što znači preuzimanje Mercatora? Bivši direktor Konzuma za RTL: 'Fortenova je sada stabilna, jaka i održiva kompanija'

 A s Mercatorom Fortenova postaje najveći maloprodajni lanac u regiji sa dvije i po tisuće dućana i skoro 40 tisuća zaposlenih u pet zemalja.  Fortenova je istodobno osigurala novac za refinanciranje više od 385 milijuna Eura duga koje ima Mercator, što možda malo podsjeća na golemo zaduženje koje je zbog Mercatora morao učiniti Toidorić ali u Fortenova grupi kažu da su danas neusporedivo jača kompanija koja to može izdržati, samo njihova dobit prije poreza i kamata iznosi 270 milijuna eura  a podsjetimo da su nedavno prodali i Ledo za 660 milijuna eura. Doduše ne treba zaboraviti ni milijardu eura roll up kredita koje Fortenova grupa još uvijek duguje ruskim i američkim vlasnicima. 

Integraciju Mercatora i hoće li nakon Leda biti još kakve prodaje obiteljskog srebra u RTL Direktu komentira glavni izvršni direktor Fortenove grupe i Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor se uskoro briše iz sudskog registra. Znači li to da vi ostajete bez ove druge plaće izvanrednog povjerenika? 

Ja sam neizmjerno sretan da je taj postupak izvanredne uprave, da će u skorom periodu završiti ta formalnost. Ona je trajala zadnje 2 godine upravo zbog Mercatora koji je trajalo toliko koliko je trajao pa smo uspjeli prebaciti Mercator na Fortenovu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će biti živjeti s jednom plaćom?

U redu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gase se i sva Agrokorova zrcalna društva. Više ne postoji Belje Agrokor...

Sve će se to konsolidirati sa starim Agrokorom koji će se po nagodbi i dogovoru vjerovnika zatvoriti i likvidirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističete ovih dana važnost prebacivanja Mercatora na Fortenovu. Zašto je to važno? Što sada Fortenova grupa može, a prije nije mogla?

Prebacivanje iz Agrokora u Fortenovu je bitno zbog načina kako je ono učinjeno. Ono što je Agrokoru predstavljalo problem još od 2014. kada je bio kupljen Mercator, Agrokor nikad nije upravljao s tom kompanijom zbog toga što su te dvije kompanije imale dva različita zaduženja. Kreditori su tu na svoj način diktirali tempo i način kako oni mogu funkcionirati zajedno. Mi smo istovremeno prebacivanjem Mercatora iz Agrokora na Fortenovu ne samo prebacili vlasništvo, nego i isplatili sve dugove 55
banaka u Mercatoru. Zaduženje nije više direktno na Mercator nego ide preko Fortenove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to san Ivice Todorića koji nije uspio ostvariti. Je l' vas nazvao danas i rekao 'Bravo, Fabris. Vi ste uspjeli u dvije godine prebaciti Mercator, što ja nisam uspio u pet godina'.

Nikad u životu nisam susreo gospodina Todorića i nikad ga javno nisam komentirao Pa ću se izuzeti ovaj put. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mercator je sada ključni trigger za daljini rast Fortenove, a zapravo je stajao stečaja kao i Agrokor.

Možda figurativno je to lijepo rečeno, ali nije bilo baš tako. Moram podsjetiti da je na početku Agrokor izvanredne uprave imao 7,8 milijardi eura dugova. Ti dugovi su tijekom izvanredne uprave riješeni na nekoliko načina. Dobavljači su isplaćeni u najvećem dijelu, oko 60 posto. Financijske institucije su svoja dugovanja pretvorila u suvlasništvo, osim nekoliko koji su svoje kredite imale pod hipotekama na nekretnine i onda je Agrokor kad je ušao u izvanrednu upravu imao omjer između duga i svoje operativne dobiti, omjer je bio 33 puta. To znači da bi Agrokor morao raditi 
33 godine da vrati svoj dug bez da plati ijednu kamatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada mora raditi koliko? 

Kad je izašao iz izvanredne uprave, sedam godina. A sada, kad sm odradili ove transakcije, 4. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažete velika je to stvar za hrvatske dobavljače. Znači li to da oni sada mogu računati da će biti više na policama u Sloveniji?

Ja to nisam rekao. Ovo spajanje znači jednako dobru vijest i za hrvatske i za slovenske i za srpske i za bosanskohercegovačke dobavljače. Mi smo najveći trgovački lanac u regiji. Mi smo prvi njihov korak da kroz svoje proizvode dođu na ta tržišta. Mi
ovom integracijom omogućavamo da ako su inovativni  i dobri, da mogu kroz nas doći do svojih kupaca u čitavoj regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oslonit ćete se na regionalne dobavljače? Ili je kineska roba jednaka?

Svatko na svom tržištu sebe pozicionira na određen način. Mi smo i kroz Mercator i kroz Konzum sebe pozicionirali kao netko tko svoju ponudu pozicionira na lokalnoj ponudi. Trend u svijetu je da je hrana lokalna, da znamo otkuda dolazi, da je lokalna ponuda. Mi smo napravili puno iskoraka u Konzumu kroz zadnje tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Konzum stoji na tržištu? Dosta je velika konkurencija, Lidl, Spar...

Od 2017. Konzum je poslovao s nula ebida, danas je došao do preko 70 milijuna eura operativne dobiti. Popravio je svoj tržišni položaj, jači je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasli ste na tržištu? 

Naš udio se stabilizirao na oko 22 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li se stabiliziralo plaćanje prema dobavljačima?

Da. Kad smo počeli izvanrednu upravu, Konzum je plaćao na nekih 200 dana, danas smo to doveli na 55. Mislim da će svaki dobavljač koji posluje s Fortenovom reći da smo postali uredni. Mi smo uveli jako puno discipline u plaćanjima, kojim granama poslujemo, što držimo, iz čega izlazimo. Nismo još idealni, ali ako gledamo naš put od 2017. do danas, ja sam ponosan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno su vlasnici prodali Ledo, spekulira se da je iduća na redu Jamnica. Naravno, vlasnici sufinancijske institucije žele povratiti svoj ulog iz banke a ne baviti se proizvodnjom sladoleda i sokova. Je li doista Jamnica iduća?

Ne, to nije tako. Fortenova je donijela odluku da bi ne bi sedam godina imali zaduženje koje možemo podnijeit ali ne možemo imati puni potencijal. Nekad to tako ide u životu, korak nazad, za tri naprijed. Ovo je bila takva situacija da morate iz nečeg izaći da bi ostali projekti mogli zaživjeti. Odluka je pala na to da se izlazi iz divizije smrznute hrane, Leda i Frikoma, ako pogledate lanac opskrbe to je lanac opskrbe smrznute hrane koji ima najmanje učinke sinergijske s drugim divizijama koji postoje u Fortenovi. Bitno je da dođe do transakcije s partnerom koji će to razvijati. Jamnica zasada nije na bubnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


S transakcijom Mercatora ruske banke su postali najveći vlasnici Fortenove? Koliko imaju namjeru razvijati biznis?

Budimo precizni, transakcijom u Mercatoru smo učinili ono što su mnogi ranije mislili. Došli smo do 88 posto udjela Mercatora jer smo zamijenili dionice  Mercatora za dionice Fortenove. To smo napravili sa Sperbankom. Ona je postala 44 postotni suvlasnik Fortenove . Imamo lokalnog dioničara koji ima preko 20 posto, koji je partner sa Sperbankom. Ona će ostati tu nekoliko godina dok vrijednost ne poraste. To se jedino može napraviti kroz razvoj komapnije, napravili smo puno toga da dođe do toga. Zamijenili smo 70 kreditora u Foretnove i 55 u Mercatora za jednog. Mi smo 200 dioničara s dvotrećinskom većinom  zamijenili s 3 dioničara. Prodali smo Ledo i Frikom da imamo manju zaduženost. Investirat ćemo 125 milijuna eura u kompanije u sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo