PEĐA GRBIN NAPAO PLENKOVIĆA: / 'HDZ i premijer se rukama i nogama, na sve načine, trude odgoditi raspravu pred Povjerenstvom'

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

SDP-ov Peđa Grbin osvrnuo se na posljednja zbivanja u Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa

13.6.2019.
15:29
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin poručio je u četvrtak da HDZ, protivno Poslovniku, odugovlači s donošenjem odluke o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković u slučaju Andreja Plenkovića kako bi u dogovoru ili pritiskom na Ustavni sud došli do toga da Plenković bude oslobođen.

"HDZ, odnosno premijer Plenković već dva tjedna trude se rukama i nogama, na sve načine, odgoditi raspravu pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa zbog prijave koju smo podnijeli Siniša Hajdaš Dončić i ja koja se tiče i u slučaju Borg i u donošenju Zakona o izvanrednoj upravi i svemu ostalom što tvori njegov sukob interesa", kazao je Grbin u izjavi novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da smo zadnju epizodu te njihove sapunice vidjeli danas kada, iako je sukladno Poslovniku Hrvatskog sabora trećina članova Odbora za Ustav zatražila uvrštavanje točke dnevnog reda o sukoba interesa na sutrašnju sjednicu i tada je jasno Poslovnikom propisano da se sjednica mora održati, pokušavaju to spriječiti: "Dakle, vrlo jasno, HDZ protivno Poslovniku pokušava odugovlačiti postupak sve kako bi valjda u dogovoru ili pritiskom na Ustavni sud došli do toga da Plenković bude oslobođen", zaključuje Grbin.

Image
PREDSJEDNICA POVJERENSTVA ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA: /

'Ministar nam želi podrezati krila, ali to neću dopustiti'

Image
PREDSJEDNICA POVJERENSTVA ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA: /

'Ministar nam želi podrezati krila, ali to neću dopustiti'

Sporno izuzeće Novaković

SDP je nedavno predložio da o izuzeću Novaković odlučuje saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove. HDZ-ova članica Odbora Marija Jelkovec uputila je, pak, u četvrtak predsjedniku Odbora za Ustav Željku Reineru prigovor na taj SDP-ov prijedlog i dopunu dnevnog reda upozoravajući da Odbor za Ustav nije ovlašten tumačiti odredbe pojedinih zakona te potencijalno određivati potpuno nova ovlaštenja radnim tijelima Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelkovac u prigovoru pojašnjava da SDP svojim prijedlogom de facto traži tumačenje odredaba Zakona o općem upravnom postupku u odnosu na odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, što bi stvorilo presedansku i potencijalno protuposlovničku praksu jer bi se ubuduće odnosila na sve slične situacije kada nije nijednim propisom nije određeno drugostupanjsko ili nadzorno tijelo koje bi moglo odlučivati o izuzeću čelnika pojedinih institucija ili regulatornih agencija. Kako je riječ o presedanskom slučaju, zaključuje u prigovoru Jelkovac, Odbor za Ustav kao političko tijelo nije nadležan o tome samostalno odlučivati.

Image
ŠEPAROVIĆ DEMANTIRA: /

Ustavni sud ne razmatra ukidanje ovlasti Povjerenstva i ne pomaže premijeru. To su sve spinovi i pokušaji pritiska

Nakon medija, prigovarao i u Saboru

U slobodnoj raspravi u Hrvatskom saboru Peđa Grbin (klub SDP-a) poručio je u četvrtak HDZ-ovim zastupnicima da neće pobjeći od odgovornosti, optuživši ih da jurišaju na neovisne institucije koje provode zakon i Ustav, među kojima i na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Optuživši HDZ-ovce da su od Hrvatske stvorili leno u kojem bujaju korupcija i nepotizam, Grbin je ustvrdio - "to nije Hrvatska kakvu želimo". Upitao je HDZ-ovce je li ih strah da ih se ne razotkrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne morate se toga bojati, u ovoj zemlji svi znaju kakvi ste. Kad vas se razotkrilo strahujete od kazni, ali od odgovornosti pobjeći nećete", poručio im je Grbin.

Podsjetio je na neke od novijih HDZ-ovih afera: luksuzni Mercedes u dvorištu ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijele Žalac, koji joj je nabavio jedan poduzetnik, vila ministra državne imovine Gorana Marića koju je kupio od poduzetnika koji kupuje nekretnine iz resora njegova ministarstva, a prijavljena je u imovinskoj kartici s umanjenom vrijednosti, roštilj ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji to nije, nego kuća neprijavljena u imovinskoj kartici, a gradio ju je poduzetnik koji posluje s Virovitičko-podravskom županijom, čiji je Tolušić prethodno bio župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Panenić govorio o švercu nafte

Tomislav Panenić (klub Mosta nezavisnih lista) upozorio je na nereagiranje vlasti na odvoz hrvatske nafte bez ikakve zapreke na preradu u Mađarsku, umjesto da to rade sisačka ili riječka rafinerija. U Ini su to potvrdili, a Vlada nema ključnog čovjeka koji može o tome reći jasan stav. "Dogodila se karta velikog MOL-a i minorne Hrvatske i njezinih političarčića", ustvrdio je Panenić prozvavši ih za politikantstvo i pogodovanje.

Imamo premijera koji o tome šuti i koji će za to biti nagrađen jer će ga Europska komisija pohvaliti i smiješi mu se lijepa budućnost, rekao je Panenić. Podsjetio je kako se u Hrvatskoj nekada prerađivalo 600.000 tona nafte, a sada više nema kemijsku ni metalnu industriju. Vlada ne brani nijedan hrvatski interes, ustvrdio je Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo