Pazite što pričate, tračanje bi vas moglo skupo koštati!

4.12.2010.
12:42
VOYO logo

Čast i ugled time bi u Hrvatskoj ponovno dobili na cijeni, a oni (ponajprije novinari) koji ih ugroze bili bi izloženi većoj represiji nego što su sada.

Naime, odsad bi se za klevetu moglo ići u zatvor i do godinu dana, a ne samo platiti globu kao što je dosad bio slučaj. Za gore navedeno sramoćenje, što podrazumijeva ogovaranje i tračanje, predviđena je novčana kazna. No, kao dodatna globa mogla bi se uzeti i obveza da onaj tko je osuđen za bilo koji oblik povrede časti i ugleda mora objaviti presudu. Objava pak znači plaćanje oglasnog prostora, a što sudac bude opsežniji u presudi, to će i trošak objave biti veći, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod sramoćenje spada i objava Severinina pornića

Za počinjenje djela sramoćenja doista je dovoljno - tračati. Po zakonskom prijedlogu to djelo čini onaj "tko pred drugim za nekoga iznese ili pronese tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu". Od kaznene odgovornosti za sramoćenje mogao bi se izvući novinar koji dokaže da je trač istinit ili da je imao razloga povjerovati u njega. Izlaz bi moglo (ali i ne mora) biti i priznanje da se prenosio neistinit trač.

S druge strane, novinara sud može kazniti i ako je prenio istinu, ako pokaže da je to što je naveo bilo s ciljem da naškodi njegovoj časti i ugledu. S obzirom na ovakav zakonski opis, pod djelo sramoćenja bi se moglo podvesti svojedobno prikazivanje Severinina pornića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kleveće onaj koji svjesno laže o drugome

Prema predloženom zakonskom opisu, djelo klevete počinio bi onaj "tko pred drugim iznese ili pronese neistinitu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je neistina". U praksi to znači da bi za klevetu odgovarao samo onaj tko svjesno laže o drugome kako bi ga difamirao, objasnio je za Večernjak dr. Igor Bojanić s Pravnog fakulteta u Osijeku.

Najjednostavnije je djelo uvrede. To je iznošenje negativnog suda o drugome. Optužbe za uvredu počinitelj će se osloboditi ako mu je tužitelj uzvratio uvredu, ako je bio izazvan ili ako je omalovažavanje počinjeno radi zaštite drugih opravdanih interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2009. za povredu ugleda i časti kažnjene 193 osobe

Šefica radne skupine za izmjenu Kaznenog zakona dr. Ksenija Turković, s Pravnog fakulteta u Zagrebu, kazala je da će i nakon ovih izmjena Hrvatska ostati zemlja koja propisuje najniže kazne za počinitelje djela protiv časti i ugleda.

"Neće se dovesti u pitanje sloboda govora, a pružit će se viša razina zaštite pojedinca od klevetničkih izjava", zaključila je prof. Turković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, tijekom 2009. godine sudovi su u Hrvatskoj zbog kaznenih djela protiv časti i ugleda osudili 193 osobe. Zbog uvrede je bilo osuđeno 126 osoba, zbog klevete 65, zbog iznošenja osobnih i obiteljskih prilika dvije osobe, a za predbacivanje kaznenog djela nitko nije bio osuđen.

Vezani članci:

arti-201004150134006 arti-201004150587006 arti-201003240514006 arti-201006300202006 arti-201009100532006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo