BEZ ŠKOLSKOG ZVONA / Prijeti li Hrvatskoj izraelski scenarij? Capakova zamjenica objasnila koja je najvažnija mjera i što se ne smije dogoditi

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Oko 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola danas je ponovno sjelo u školske klupe, a zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin, pojasnila je sve o epidemiološkim mjerama

6.9.2021.
11:30
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Danas je započela nova školska godina. Oko 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola danas je ponovno sjelo u školske klupe, a zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin, pojasnila je sve o epidemiološkim mjerama u školama.

"Upute su slične onima od prošle godine, za djelatnike škola nema velikih iznenađenja, ali je veliki iskorak da nema više inzistiranja na razrednom odjelu jer se pokazalo neprovedivo na duže staze", rekla je Pavić Šimetin u Studiju 4 HTV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO SE DOGAĐA? /

Imaju ogroman postotak cijepljenih, a ipak su prvi po broju novozaraženih: Testiraju one koje drugi još nisu...

Image
ŠTO SE DOGAĐA? /

Imaju ogroman postotak cijepljenih, a ipak su prvi po broju novozaraženih: Testiraju one koje drugi još nisu...

'Prednost ove godine nam je da je 58% nastavnika cijepljeno'

Rezultati testiranja učenika u Izraelu bili su poražavajući - tjedan dana prije početka školske godine bilo je puno pozitivnih učenika. Capakova zamjenica kazala je da su brojke u Hrvatskoj pokazale da se zaraza ne širi nekontrolirano u razredima. Često je zaražen bio samo jedan zaraženi učenik, eventualno još jedan uz njega, što pokazuje da se zaraza nije širila.

“Mi sa svojim mjerama, kakve imamo, nastavljamo i u ovoj školskoj godini. Prednost nam je da je 58% nastavnika cijepljeno, mogu se i djeca od 12. godine cijepiti", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavić Šimetin pozvala je sve učenike da se cijepe te otkrila kako se priprema strategija za pozivanje na dobrovoljno cijepljenje završnih razreda srednjih škola koje spadaju u posebna zanimanja, primjerice zdravstvenih, turističkih i trgovačkih škola. Na cijepljenje je pozvala i učenike u domovima, budući da se radi o grupacijama kod kojih je moguće lakše širenje virusa.

"Što se tiče testiranja, za sada su predviđena za izvanučioničku nastavu koja zahtijeva noćenje", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažnija mjera: 'Onaj tko ima znakove neka ne ide u školu'

Osvrnula se na testiranja u školama, pojasnivši da su prošlogodišnji rezultati (testiranja u Zagrebu u prosincu 2020. i u Splitu u siječnju 2021.) pokazali da je u učionicama jako mala cirkulacija virusa. Na vrhuncu vala u zagrebačkim je školama bilo zaraženo svega 1% učenika, a u splitskim školama nije bio pozitivan nitko od maturanata.

"Najvažnija mjera je da onaj tko ima znakove bolesti ne ide u školu", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove školske godine neće biti školskog zvona, a sve s razlogom da se spriječi miješanje učenika koji bi po tom zvučnom signalu izletjeli iz učionica. Pavić Šimetin je kazala da ta mjera ne utječe na kvalitetu boravka u školi i školovanju te da smanjuje interakciju.

"Škole moraju voditi računa da znaju kontakte zaraženih učenika ili nastavnika – ne smije se dogoditi da ne znaju s kim je bio u kontaktu", naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Maske se moraju nositi'

Govoreći o mjeri držanja distance, Capakova zamjenica je kazala da se radi o vrlo važnoj mjeri. Dodala je da su za nošenje maski odgovorni svi djelatnici škole, a odgovorna osoba ustanove je ravnatelj.

Upitana što s učenicima koji maske ne žele nositi i za to imaju potporu roditelja, Pavić Šimetin je rekla da se maske moraju nositi - ako ne zbog sebe, onda zbog činjenice da u školi borave i bolesna djeca. "Djetetu je najgore ako je jedino u razredu koje ne nosi masku, ako ostali vršnjaci nose. To nije dobro za dijete, djeca se ne vole izdvajati od svojih vršnjaka, ona žele biti dio ekipe", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon par sati nošenja maske bi se trebale mijenjati, a Pavić Šimetin je kazala i to da su sve škole opskrbljene maskama od svojih osnivača te da o tome trebaju voditi računa.

Ove se školske godine uz maske i distancu u dvoranama ili većim učionicama mogu održavati i roditeljski sastanci. Zamjenica ravnatelja HZJZ-a je rekla kako ima roditelja koji su zabrinuti za zdravlje svoje djece te inzistiraju na tome da se nastava održava na daljinu. "U dogovoru sa školama mogu pojačati mjeru sigurnosti dolaska roditelja u školu tako da moraju imati covid-potvrdu", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, prešlo bi se na održavanje nastave na daljinu. "Online nastava je loša za psihu učenika", rekla je te zaključila da bi se škole trebale zadnje zatvarati i prve otvarati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo