NAJBOLJE TEK SLIJEDI /

Direkt o paukovoj mreži afere SMS: Ona se već šest mjeseci nadvija nad HDZ poput tamnog oblaka

Mnogo će toga biti poznato i kad krene suđenje jer Franjo Varga na sudu ne namjerava šutjeti

18.3.2019.
22:40
VOYO logo

Franjo Varga i BlažCurić pušteni su braniti se sa slobode pa će na njoj dočekati i početak suđenja jer je Osječki sud definitivno prihvatio Dorhovu optužnicu. U njoj se Varga tereti da je izrađivao lažne SMS-ove, između ostalih i za Zdravka Mamića, a vjerojatno i za Ivicu Todorića. Curića se tereti da je Vargu obavijestio o uhićenju.

Afera SMS koja se kao tamni oblak već šest mjeseci nadvija nad HDZ-om, tako će uskoro završiti u sudnici, a što će se u sudnici otkriti ovisi o volji optuženih. Zasad je dovoljno zanimljivo da je Blaž Curić bio vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i kum zamjenika predjednika HDZ-a Milijana Brkića, da je Varga nakon što je obaviješten da ga policija prisluškuje poslao SMS Brkiću, a nakon što je uhićen prvo je tražio da mu nazovu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dugih šest mjeseci, Franjo Varga pušten je da se brani sa slobode jer u istražnom zatvoru više ne smije provesti ni dana.

"To su sve laži i konstrukcije. Dalje ne bih, hvala. Nisam priznao nikakvu krivnju kad nemam nikakvog djela", komentirao je cijeli slučaj Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako postoji sumnja da je za Ivicu Todorića krivotvorio prepisku u kojoj mu premijer Andrej Plenković i tadašnja potpredsjednica Vlade Martina Dalić smještaju, Varga je uhićen zbog sumnje da je krivotvorio SMS-ove za ZdravkaMamića u aferi izvlačenja novca iz Dinama.

Priča počinje 20. rujna prošle godine. Policija je neko vrijeme pratila Vargu, za kojega se sumnjalo da je korumpirani policijski informatičar. No, on je primio jako važan poziv, da hitno uništi sve "hard diskove" jer sprema mu se uhićenje. Tu se počinje granati jako isprepletena mreža. Policija je utvrdila da je dojavljivač bio Blaž Curić, vozač ministra Tolušića. On je, isto kao i Varga, pušten da se brani sa slobode, ali nije htio pričati pred kamerama.

No, otkud vozaču ministra poljoprivrede informacija o policijskim istragama? Teško je reći, ali zanimljivo, baš prije nego što je Curić sve dojavio Vargi, dobio je poziv od potpredsjednika Vlade Milijana Brkića, koji i dalje ima jako dobre veze u policiji.

Slučajnosti li, Milijan Brkić već dugo poznaje i Franju Vargu, a Varga mu je poslao i SMS čim mu je dojavljeno da mu se sprema uhićenje. Brkić je zbog svega morao dati iskaz, a na kraju nije osumnjičen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, mreža onih povezanih s aferom SMS širi se dalje. Varga je odmah nakon uhićenja navodno htio nazvati predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. A ima Varga još puno poveznica s HDZ-om, jer za njih je radio i u izbornoj 2014., kad je šef stranke bio Tomislav Karamarko, koji je zbog toga USKOK-u dao iskaz.

"Tražio je da se upozna sa mnom jer ima informacije o krađi izbora 2015. Naravno, to me interesira, kao što bi to i ovu kuću trebalo interesirati", komentirao je Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I predsjednica se spominje

Sigurno ih je zanimalo i zbog čega je Vargu kontaktirao i Vlado Galić, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Ono što je meni gospodin Galić rekao jest da je dvaput bio u kontaktu s gospodinom Vargom i to u jednoj konkretnoj situaciji kad je bila moja kampanja, ali ne za moju kampanju već situaciju kad su se javljali različiti "trolovi" i razne stranice koje su promicali govor mržnje. Nikakve druge usluge nisu tražene.

Ubrzo nakon toga, predsjednica je Galića smijenila. A tjednik Nacional objavio je i najšokantniju tvrdnju, kako je Franjo Varga navodno pripremao i lažnu korespondenciju koja bi kompromitirala i samog premijera Andreja Plenkovića. Jednostavnije rečeno, netko je preko Varge spremao državni udar. Mnogo će toga biti poznato i kad krene suđenje jer Franjo Varga na sudu ne namjerava šutjeti.

Moguće je da će se ionako ogromna mreža, koja seže do samog vrha državne politike proširiti za još koje ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo