dobro su čuli poruku / Papa pozvao Crkvu da primi izbjeglice: provjerili smo što kažu u hrvatskim biskupijama i župama

Papa Franjo apelirao je na savjest službenika svoje Katoličke crkve i pozvao ih da u župe, samostane i svetišta prime izbjeglice iz Sirije

7.9.2015.
19:06
VOYO logo

Nekad su služili hodočasnicima, danas uglavnom mladima, a sutra bi kreveti u svetištu Majke Božje Bističke mogli poslužiti izbjeglicama iz Sirije.

"Prostor je opremljen sa svim mogućnostima koje su potrebne za život čovjeka, ima grijanje, ovdje su i sanitarni čvorovi, a postoji i ispred njega jedna prigodna dvorana koja bi mogla posložiti nečem drugom, mogli bi prihvatiti dio izbjeglica", izjavio je mons. Zlatko Koren, rektor svetišta Majke Božje Bistričke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petnaestak izbjeglica po zimi, a ljeti možda i više.   

"Sigurno da ćemo znati pronaći mogućnosti i sigurno da ćemo odgovoriti onim zahtjevnostima i zadacima koji budu pred nas stavljeni", dodao je mons. Koren. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična poruka stigla je i iz zagrebačke nadbiskupije. Papinu poruku da svaka župa primi jednu izbjegličku obitelj - dobro su čuli. Kažu, Caritas se još i prije uključio u prikupljanje financijske pomoći, a ako treba s državom će koordinirati i u prihvatu izbjeglica.

"Imamo iskustva iz Domovinskog rata i rata u BiH i rata na Kosovu, tako da znamo i može se pomoći svima koji će to trebati", izjavio je Zvonko Franc iz tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako im nije odredište, migrantima bi na eventualnom putu prema Hrvatskoj prva postaja mogla biti Đakovačko-osječka nadbiskupija. I tamo su u pripravnosti.

"Đakovačko-osječka nadbiskupija pomno prati tijek događaja vezan uz izbjeglice te ćemo u trenutku potrebe, spremno odgovoriti na poziv pape Franje", priopćili su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj tražitelja azila u Hrvatskoj je neznatan u odnosu na pritisak imigranata u Srbiji, Mađarskoj i dalje prema sjeveru. Ravnatelj Službe za izbjeglice, isusovac kao i papa, pater Tvrtko Barun kaže - prva je na redu država, a Crkva je tu da pomogne.

"Na državi je da konkretne korake napravi, da stvori pravni okvir, da omogući Crkvi isto da ono što ima može podijeliti s onima koji nemaju", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriva, brojni samostani, pa i vjernici u zemlji koja dobro zna što je rat - već su svoje dodatne krevete stavili na raspolaganje!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo