PAPA FRANJO RAZRIJEŠIO BOZANIĆA? / 'Bilo je jasno tko dolazi čim su ga poslali da obavi jedan važan posao'

Image

Kardinal Josip Bozanić, izgleda, neće još dugo biti na čelu hrvatske Crkve.

25.7.2018.
8:35
VOYO logo

Prema pisanju današnjeg Globusa, papa Franjo već je razriješio dužnosti zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, a na njegovo će mjesto, najvjerojatnije, doći porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. "Objavit će to kad im bude odgovaralo, ali svakako do kraja godine. Pokrenut je ‘proces odlaska’ koji može završiti i Bozanićevim umirovljenjem, jer ‘kardinale se ne smjenjuje', stoji u Globusovom tekstu.

Oni upućeni u odnose između Kaptola i Vatikana kažu kako se na toj relaciji uistinu nešto događa te da se o promjeni na vrhu zagrebačke nadbiskupije govori već dugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovjek koji bi mogao zamijeniti Bozanića svojedobno je bio postavljen za najmlađeg hrvatskog biskupa. U Rimu je studirao s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem i bio je dijelom nekih od najvažnijih poslova Kaptola.

Image

09.01.2017., Zagreb - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic primio je u Banskim dvorima clanove Stalnog vijeca Hrvatske biskupske konferencije (HBK). Drazen Kutlesa. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

'Poslan je da riješi slučaj Dajla, vrlo osjetljiv financijski problem između Kaptola i Vatikana. A nakon svega imenovan je na čelo Komisije HBK za odnose s državom. Budući da je bilo uobičajeno da taj politički iznimno važan posao vodi prvi čovjek Crkve u Hrvata, dakle zagrebački nadbiskup, a ne neki ‘provincijski biskup’, već tada je bilo posve razvidno da Bozanić odlazi, a Kutleša dolazi', piše Globus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tekstu se dodaje i kako papa Franjo evidentno nije zadovoljan načinom na koji se vodi Crkva u Hrvatskoj i to uglavnom zbog konzervativnih biskupa koji često pribjegnu desničarenju. Umirovljenjem te stare garde otvorio bi se put novoj generaciji biskupa koja bi bila njihova sušta suprotnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo