PANDEMIJA NIJE USPORILA GRADNJU BOLNICE NA SUŠAKU: / Najveća zdravstvena investicija u Hrvatskoj 'teška' je čak 250 milijuna kn

Image

Dovršetak grubih građevinskih radova proljeće 2021., a iz Ministarstva zdravstva nadaju se da bi se do kraja sljedeće godine mogle useliti klinike

9.11.2020.
14:17
VOYO logo

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i predsjednik povjerenstva za izgradnju nove bolnice u Rijeci Željko Plazonić ocijenio je u ponedjeljak za obilaska gradilišta bolnice za ginekologiju, porodništvo i pedijatriju na lokalitetu riječkog KBC-a na Sušaku da gradnja nije bitno usporena.

"U posljednjem rebalansu državnog proračuna odobreno je dodatnih 250 milijuna kuna za nastavak ove, trenutno najveće investicije u zdravstvu u Hrvatskoj", istaknuo je i dodao da je rok za dovršetak grubih građevinskih radova proljeće 2021. te kako se nadaju se da bi se do kraja sljedeće godine mogle useliti klinike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠEF RESPIRACIJSKOG CENTRA U KBC RIJEKA OTKRIVA: /

'Respirator spašava život, ali ako se predugo koristi kreću nuspojave...'

Image
ŠEF RESPIRACIJSKOG CENTRA U KBC RIJEKA OTKRIVA: /

'Respirator spašava život, ali ako se predugo koristi kreću nuspojave...'

Nova bolnica s 250 kreveta

Ravnatelj riječkoga KBC-a Alen Ružić podsjetio je da će u toj zgradi biti klinike ginekologije i porodništva te sve aktivnosti vezane uz zdravstvenu zaštitu djece, od pedijatrije i dječje kirurgije do fizikalne medicine za djecu. Tu će biti i zajedničke službe poput kuhinje i praonice rublja, a na najvišoj etaži bit će centralizirani laboratorij, gdje će se preseliti gotovo cjelokupna transfuziološka služba iz lokaliteta Rijeka, rekao je.

Image

09.11.2020., Rijeka - Radovi na izgradnji nove bolnice za majku i dijete KBC-a Rijeka na Susaku. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Kad se klinika za ginekologiju i porodništvo preseli iz Rijeke u novu zgradu, u prazne zgrade na lokalitetu Rijeka grupirat ćemo sve kirurške struke, sad razbacane na mnogim lokacijama KBC-a, rekao je Ružić. Osnovni planirani kapacitet postelja u novoj bolnici je 250, ali se on s vremenom korigira u skladu s procjenama struke, istaknuo je ravnatelj KBC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječki KBC priprema dodatne kapacitete za Covid pacijente

Također je rekao da je danas u riječkome KBC-u 69 pacijenata oboljelih od covida-19, od kojih je 21 na infektologiji, 22 na otorinolaringologiji te po 13 na odjelu maksilofacijalne kirurgije i u respiracijskom centru.

Dogovoren je premještaj bolesnika iz bolnice u Gospiću, rekao je Ružić i dodao da riječki KBC priprema dodatne kapacitete za covid bolesnike, tako da se dovršava premještaj bolesnika iz odjela za nefrologiju i fizijatriju, čime će se dobiti novih pričuvnih 50 postelja,ako se pojavi povećana potreba za njihovim smještajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Novouređeni prostori Hitne pomoći KBC Rijeka 13.07.2018., Rijeka - Novouredjeni prostori Hitne Pomoci Kbc Rijeka na lokalitetu Susak. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Imamo vrlo dobru suradnju s Domom zdravlja Primorsko-goranske županije i Thalassotherapijama u Opatiji i Crikvenici te Ministarstvom zdravstva, rekao je. Konkretno je dogovoreno da se u opatijsku Thalassotherapiju iz riječkoga KBC-a nakon operacije premjesti dio kardiokirurških bolesnika nezaraženih koronavirusom. "Ne bismo željeli da se naš kardiokirurški program značajnije uspori", istaknuo je.

Na pitanje novinara Ružić je odgovorio kako u tom KBC-u imaju dovoljnu zalihu lijekova i potrošnog materijala te da nemaju zastoja u opskrbi. Izvijestio je da je predstojnik klinike za ginekologiju i porodništvo, na temelju prijedloga stručnog tima, odlučio da se privremeno onemogući boravak prateće osobe na porođaju zbog sigurnosnih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo