PALI U DUŽNIČKO ROPSTVO / Podignuto 40 tisuća tužbi protiv banaka zbog 'švicarca': Vrhovni sud još nije donio usuglašeni stav o konvertiranim kreditima

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

Ministarstvo pravosuđa i uprave je putem sustava e-Spis prikupilo podatke o tužbama

12.6.2023.
10:00
Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Zbog "švicarca" podignuto je 40 tisuća tužbi protiv banaka, tužbe se mogu podnijeti još sutra, a Vrhovni sud još nije donio usuglašeni stav o konvertiranim kreditima, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Od 2019. do danas na hrvatskim sudovima podignuto je oko 40.000 tužbi vezanih za kredite u švicarskim francima. Budući da je 13. lipnja zadnji dan kada potrošači mogu tužiti banke jer već sutradan nastupa zastara, izvjesno je da je to i konačni broj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda se ne vodi zasebna evidencija za "švicarce", Ministarstvo pravosuđa i uprave je putem sustava e-Spis prikupilo podatke o tužbama vođenim pod šiframa koje se odnose na utvrđenje ništetnosti ugovora o kreditu i zahtjeve za isplatu preplaćene kamate, dakle razlike između ugovorene i stvarno plaćene kamate, te na tužbe u kojima se traže isplate zbog preplaćenih kamata.

Dužničko ropstvo

Nedvojbeno je da su posrijedi tužbe potrošača koji su zbog kredita u švicarskim francima pali u dužničko ropstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrošači su na sudovima već dokazali da su odredbe iz ugovora o valutnoj klauzuli u "švicarcima" i promjenjivoj kamatnoj stopi nepoštene i ništetne, ali su ostali sporni oni slučajevi u kojima su se potrošači nakon 2014. odlučili na konverziju kredita u eurske.

U takvim slučajevima potrošači su također tužili banke tražeći povrat preplaćenog, ali sudovi su donosili različite odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinski građanski sud u Zagrebu se u listopadu 2020. povodom dilema oko konvertiranih kredita obratio Sudu EU, a 2021. održana je sjednica svih sudaca Građanskog odjela Vrhovnog suda s predsjednicima županijskih sudova na kojoj je odlučeno da će se pričekati pravno shvaćanje suda u Luxembourgu.

Image
NAŽALOST, OVO NIJE KRAJ /

Oštećeni nezadovoljni odlukom Vrhovnog suda u slučaju 'švicarac': 'To je zločinačko rješenje u korist banaka, njima se daje sve!'

Image
NAŽALOST, OVO NIJE KRAJ /

Oštećeni nezadovoljni odlukom Vrhovnog suda u slučaju 'švicarac': 'To je zločinačko rješenje u korist banaka, njima se daje sve!'

Međutim, Sud EU je u svibnju prošle godine, odlučujući o pravu na obeštećenje po preplaćenim kamatama i valutnoj klauzuli za kredite nakon provedene konverzije, zaključio da takvi krediti ne spadaju pod direktivu o zaštiti potrošača čime je loptica vraćena Vrhovnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore je, međutim, što su na Vrhovnom sudu tri različita vijeća koja su odlučivala povodom žalbi u ovim predmetima donijela tri različite odluke.

Do danas nisu ujednačili stav, što potrošače koji su konvertirali kredite drži u neizvjesnosti, a ne treba isključiti ni da je to kod nekih utjecalo na donošenje odluke da ne tuže banke, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo