NAŽALOST, OVO NIJE KRAJ / Oštećeni nezadovoljni odlukom Vrhovnog suda u slučaju 'švicarac': 'To je zločinačko rješenje u korist banaka, njima se daje sve!'

Odluka da oštećeni imaju pravo na zatezne kamate, ali ne i obeštećenje, nije pravna, već politička, poručuju u udruzi Franak

20.12.2022.
19:26
VOYO logo

Vrhovni sud donio je odluku o slučaju 'Švicarac', ali ne onako kako je očekivalo 55 tisuća građana, javlja RTL Danas. Nema obeštećenja u slučaju "švicarac", ali na Vrhovnom sudu s 13 glasova sudaca zaključeno je da potrošači imaju pravo na vraćanje preplaćenih kamata.

Odluka da oštećeni imaju pravo na zatezne kamate, ali ne i obeštećenje, nije pravna, već politička, poručuju u udruzi Franak. Sud je, kažu, učinio pravni zločin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je presuda protiv hrvatskih građana, to je presuda u korist banaka lopova, to je presuda kojom se bankama daje ustvari sve", govori koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak, Goran Aleksić.

Oštećeni su se nadali da će nakon presude moći utjerati ukupno 3 milijarde "preplaćenih" eura, no prema prvim procjenama ovim rješenjem dobit će 20-ak posto od tog iznosa, neki i manje, upozorava Aleksić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duboko razočarani

"Nisam dobio niti razliku glavnica, niti preplaćene kamate, niti preplaćeni tečaj niti pripadajuće zatezne kamate. To je zločinačko rješenje u korist banaka. Rješenje koje se nadam neće proći evidenciju Vrhovnog suda", ističe.

Iva Tadić koja je kredit u "švicarcima" digla 2005. razočarana je odlukom. Prema vještačenju konverziju je preplatila 100-tinjak tisuća kuna, no taj novac po ovoj odluci može zaboraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam žalosna i tužna što se odgađalo s takvim ishodom i što je on negativan, nepovoljan za nas i ne znam što da poručim osim što sam duboko razočarana sa svime ovim što su suci na Vrhovnom sudu izglasali", govori.

Image
SLUČAJ 'ŠVICARAC' /

Aleksić nakon presude Vrhovnog suda: 'Odluka je pravno neutemeljena, riječ je o pokušaju kompromisa prema bankama'

Image
SLUČAJ 'ŠVICARAC' /

Aleksić nakon presude Vrhovnog suda: 'Odluka je pravno neutemeljena, riječ je o pokušaju kompromisa prema bankama'

Oštećeni su uvjereni da ovo nije kraj. "Mi smo svi veliki borci i ja vjerujem da ćemo svi ići u nekakvu pravnu bitku jer znamo da smo oštećeni i znamo da pravda nije zadovoljena", zaključuje Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo