'Trajat će to godinama' /

Novi ministar graditeljstva o potresu: 'Prve kuće za mjesec, dva. Svi sve svaljuju na naše ministarstvo. A to traje...'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ivan Paladino sastao se s građevinarima. Pa je rekao i to da ljudi trebaju biti svjesni da nakon ovakvih potresa 'obnova traje pet, šest godina'...

22.3.2022.
14:03
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

"Današnji sastanak bio mi je iznimno koristan, nakon 10 dana u kojima sam obavio velik broj sastanaka i imam kvalitetan pregled stanja", rekao je novi ministar graditeljstva Ivan Paladina nakon sastanka s predstavnicima građevinske struke.

Rekao je da su se sve teme o kojima su razgovarali preklapali sa svime o čemu je razgovarao i s provedbenim  tijelima, Središnjim državnim uredom i Fondom za obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo je važno naglasiti da nismo govorili isključivo o obnovi nakon ovih potresa već o budućnosti potresnog inženjerstva o i cijelom sustavu u jednom strateškom pogledu", kaže ministar.

Na pitanje kada možemo očekivati prve konkretne stvari kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao prvo ja vidim da svi prebacuju odgovornost na ministarstvo graditeljstva. Preuzet ću, iako dio odgovornosti nije na našem resoru. Svi smo skupa u ovom zadatku, štete nakon potresa su gotovo iznos jednogodišnjeg Hrvatskog proračuna. Razgovarali smo o elementarnim nepogodama u EU koje su se događale ove godine. Trebamo biti svjesni da obnova nakon njih traje 5 - 6 i više godina. Trebamo vidjeti svojim očima veliki broj gradilišta. Najavio sam prije tjedan cjelokupni plan obnove. Prezentirat ću ubrzanje obnove sredinom travnja. Uključivat će kompletne korake i realizaciju gradilišta u sljedećih godinu dana i periodima nakon toga", rekao je.

"Već sada mogu reći da vjerujem da ćemo uspjeti od kraja ljeta  pokrenuti više stotina gradilišta. Govorim o konstrukcijskoj obnovi i izgradnji zamjenskih objekata u Zagrebu i na Banovini", kaže ministar.

Image
MINISTAR GRADITELJSTVA /

Paladina ekskluzivno za RTL o obnovi Zagreba i Petrinje: 'U sljedećim mjesecima imat ćemo stotinu otvorenih gradilišta'

Image
MINISTAR GRADITELJSTVA /

Paladina ekskluzivno za RTL o obnovi Zagreba i Petrinje: 'U sljedećim mjesecima imat ćemo stotinu otvorenih gradilišta'

Rekao je da u velikoj većini natječaja za građevinare imaju mnogo ponuda. Na pitanje zbog čega se ništa nije započelo na prvim kućama koje su srušene prije devet mjeseci kaže:

"U tom periodu je sporo išao proces javne nabave. To je jedna od ključnih tema ubrzanja obnove. Ti procesi jednostavno u RH na osnovi Zakona u javnoj nabavi traju. Njih se ne može ubrzati. Što mi razmatramo je okrupnjivanje javne nabave i natječaja, razmišljamo o okvirnim sporazumima ili tipskim troškovnicima. Na taj način ćemo ubrzati taj proces", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi objekti će krenuti u sljedećih mjesec, dva. Trenutno imamo 30-ak višestambenih objekata za koje će se vrlo brzo raspisati natječaje za izvođače, u sljedeća dva mjeseca. Pola je nekonstrukcijska, a pola konstrukcijska obnova. To je linijsko grupiranje izvođenja radova i to je jedan od ključnih zadataka kojima se bavimo, već smo počeli na taj način planirati određene aktivnosti. To će biti jedan od temelja ubrzanja obnove", rekao je Paladina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo