PAKT BANDIĆ - PLENKOVIĆ: /

Večernji sastanak u Vladi riješio probleme? Bandićevci će podržati proračun, HDZ GUP

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bandić je od Plenkovića zatražio kompenzacijske mjere u poreznoj reformi, jer smatra da bi jedinice lokalne samouprave njome izgubile mnogo novca

23.10.2019.
8:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vladajuća koalicija nedavno je uzdrmana najavama HNS-a i Milana Bandića da će okrenuti leđa Vladi ako se prosvjetarima ne podignu plaće. No, nakon sinoćnjeg trosatnog koalicijskog sastanka čini se kako su sve nesuglasice usklađene. Raspravljalo se o državnim praznicima, štrajkovima, ćirilici, ali i o poreznoj reformi te ultimativnom testu za Andreja Plenkovića i njegove ministre prije sljedećih parlamentarnih izbora - državnom proračunu za 2020.

Doznaje se kako ne bi trebala postojati opasnost od rušenja proračuna, jer svi koalicijski partneri podržavaju premijerovu najavu podizanja plaća svim državnim i javnim službenicima za 6,12 posto. Premijer je rekao kako nema novca za više od toga, a nitko od okupljenih na sastanku ga nije demantirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ KAŽE DA ONI MOGU NA IZBORE BILO KAD: /

Ali, ipak je najavio povišice za sve javne i državne službenike, i to za 6,12 posto

Image
PLENKOVIĆ KAŽE DA ONI MOGU NA IZBORE BILO KAD: /

Ali, ipak je najavio povišice za sve javne i državne službenike, i to za 6,12 posto

HDZ predan završetku priče oko GUP-a

No, stvari između Bandića i Vlade nisu sasvim posložene, jer Bandić očekuje od HDZ-ovih skupštinara u Zagrebu da podrže kontroverzne izmjene GUP-a. Novi list neslužbeno doznaje da HDZ želi da Bandić prvo digne ruku za proračun, kako bi mu kasnije pomogli s GUP-om. U prilog tome idu i neodređeni odgovori zagrebačkih HDZ-ovaca o tome kako će glasovati kada na dnevni red Gradske skupštine dođu izmjene GUP-a.

Plenkoviću blizak Mislav Herman izbjegao je odgovor, a njegov kolega Ivan Kujundžić kaže kako su Klub zastupnika i HDZ kao stranka "predani završetku ove priče" te da "intenzivno komuniciraju sa strukom". Vijećnici iz gradskih četvrti su bili suzdržani, vjerojatno znajući da su njihova mišljenja savjetodavna, ali ne i obvezujuća, no po zakonu ih je potrebno prikupiti kako bi Ministarstvo graditeljstva dalo svoj blagoslov izmjenama GUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na čelu tog Ministarstva je HNS-ov Predrag Štromar koji je ranije, zbog proceduralnih propusta, spriječio izglasavanje izmjena GUP-a. Neslužbeno se doznaje da će se ministarstvo i sada strogo držati slova zakona. Iako je nadležnost ministarstva samo provjera obavljenih procedura, bez ulaska u meritum, ovo je, osim tableta i školskih udžbenika, najvažnije pitanje oko kojeg se sukobljavaju Bandić i HNS.

Partnerski odnos Bandića i Plenkovića

Bandić jučer na konferenciji za medije nije htio komentirati izmjene GUP-a, ali je rekao da s Plenkovićem ima partnerski odnos, zbog čega je s njim u ponedjeljak i zatražio sastanak, kako bi mu izrazio nezadovoljstvo zbog porezne reforme ili kako on to naziva "guljenjem kože" jedinicama lokalne samouprave. Tražio je mjere kompenzacije kojima bi se nadoknadio izgubljeni novac.

Podrška HDZ-a nužna je Bandiću za prolaz GUP-a, jer je oporba čvrsto protiv. Predsjednik zagrebačkog SDP-a, Gordan Maras jučer je ponovio da će njegova stranka "na svaki mogući način spriječiti devastaciju grada i bogaćenje pojedinaca koji žele na netransparentnoj koaliciji HDZ-a i Bandića zaraditi desetke milijuna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo