Kao u filmu / Pakistanac na zagrebačkom aerodromu živi već četiri dana, ne smije u Hrvatsku, a ne želi natrag!

Utvrđeno je da nije opravdao svrhu i uvjete namjeravanog boravka u RH pa mu je odbijen ulazak

5.2.2019.
16:11
VOYO logo

Baš poput filma u kojem Tom Hanks doslovno živi neko vrijeme na terminalu njujorškoga aerodroma, u Zagrebu je već četiri dana zadržan Pakistanac koji ne smije u Hrvatsku, a ne želi natrag.

Stigao je iz Beograda avionom, no tamo se ne želi vratiti. Kakve su mu opcije i zašto je zapravo zadržan - policija ne želi otkriti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigao je avionom Air Srbia iz Beograda, no dogurao je samo do Zagreba. Tko je i zašto je točno zadržan u zračnoj luci policija ne otkriva.

Utvrđeno je da nije opravdao svrhu i uvjete namjeravanog boravka u Republici Hrvatskoj, stoga mu je odbijen ulazak sukladno odredbama čl. 38. Zakona o strancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nije tražio ni azil, niti bilo kakvu međunarodnu pravnu pomoć, a nije poznato da je kontaktirao nijednu od hrvatskih institucija, pa u Uredu pučke pravobraniteljice, u kojem su o slučaju doznali iz medija -  pretpostavljaju da se ovdje ne namjerava zadržavati. Opcija je malo.

"Može se odlučiti da se osoba prisilno udaljava iz Hrvatske, da mu se da dobrovoljni rok, znači to je sad opet ovisno o tome što će ministarstvo unutarnjih poslova odlučiti u konkretnom postupku", kazala je Snježana Stanić, savjetnica pučke pravobraniteljice za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smješten je u štićeni prostor, i neslužbeno, već je nekoliko puta pristao ući na let za Beograd, nakon čega bi se predomislio i ponovno vratio na ničiju zemlju - u aerodromsku štićenu zonu. Kako ondje provodi dane, teško je pretpostaviti.

Ono što je sigurno -  njegov boravak na terminalu nimalo ne nalikuje istoimenom poznatom američkom filmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebali bi im biti osigurani zapravo svi osnovni uvjeti za život, kao što je hrana, kao što je pravo na pristup informacijama, i ukoliko traže pravnu pomoć, onda i pristup zapravo informacijama ili pučkoj pravobraniteljici", kazala je Tea Vidović iz Centra za mirovne studije.

Iako policija ne odaje baš nikakve detalje, zna se da nije lišen slobode, a u tzv. detenciji ne može ostati dulje od ukupno tri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je ovo četvrti dan kako boravi na zagrebačkom aerodromu, policija vrlo brzo mora odlučiti o njegovoj  sudbini pa je svaki scenarij koji bi podsjećao na onaj u filmu - poprilično nerealan.

Sa zagrebačkog aerodroma, gdje odluku o svojoj sudbini čeka spomenuti Pakistanac, javila se Amela Čilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On zapravo u ovom tzv. detencijskom prostoru može ostati najdulje 24 sata. Iznimno se taj rok može produljiti za još 48 sati. On je sada kupovao sebi vrijeme s obzirom da je nekoliko puta pristao ukrcatiti se na let za Beograd, a onda bi se na kraju preomislio. Znači, ulazio bi u taj međugranični prostor, vratio bi se u Hrvatsku i tako iskoristio svoj zakonski rok.

Međutim, provjerena informacija koju sam sada dobila je da će on prvim slobodnim letom Air Serbije za Beograd, biti deportiran natrag otkud je i došao. Prvi let je upravo u 20:40, a ukrcavanje počinje kroz nekoliko minuta. On je došao u Hrvatsku valjanom pakistanskom putovnicom i ciparskom dozvolom za boravak u svrhu studiranja, a to mu naravno nije bilo dovoljno za ostanak u Hrvatskoj. Dok je ovdje boravio, boravio je u prostoriji ispod mene u prizemlju do koje mi nemamo nikakav pristup. Ondje mu je bio osiguran ležaj, pravo na pristup informacijama i pravo na besplatnu pravnu pomoć koju zasad nije iskoristio", kazala je Amela Čilić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije zatražio međunarodnu zaštitu niti je tražio pravnu pomoć"

A večeras je stiglo i priopćenje MUP-a:

"Državljanin Pakistana kojemu je odbijen ulazak u RH doputovao je u Zračnu luku Franjo Tuđman 2. veljače 2019. godine, letom iz Beograda, koristeći se valjanom pakistanskom putovnicom i ciparskom dozvolom boravka izdanom u svrhu studiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nad spomenutim državljaninom Pakistana obavljena je temeljita granična kontrola, koja se obavlja nad državljanima trećih zemalja sukladno članku 8. Zakonika o schengenskim granicama, kojom prilikom je utvrđeno da nije opravdao svrhu i uvjete namjeravanog boravka u Republici Hrvatskoj, stoga mu je odbijen ulazak sukladno odredbama čl. 38. Zakona o strancima. Smješten je u prostoriju za INAD putnike, odnosno prostorije gdje se smještaju osobe kojima je odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku do polijetanja zrakoplova za polaznu destinaciju.

Predmetn nije zatražio međunarodnu zaštitu niti je tražio pravnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedećim letom zrakoplovnog prijevoznika „Air Serbia“ bit će vraćen na početnu destinaciju.

Vezano za dio upita koji se odnosi na primjenu članka 131. Zakona o strancima, napominjemo da se u ovom slučaju ne mogu primijeniti odredbe iz poglavlja VI. Mjere za osiguranje povratka (članci 100. - 138.h), jer predmetni državljanin Pakistana nije niti ušao u Republiku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, stranac nije prošao ulaznu graničnu kontrolu te mu je uručeno rješenje o odbijanju ulaska na graničnom prijelazu, pa se u tom slučaju primjenjuje poglavlje IV. Ulazak i izlazak stranca, odnosno članak 38. Zakona o strancima koji uređuje odbijanje ulaska", poručili su iz MUP-a.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo