Pajtić: Vlast pokušava da „ugasi“ autonomiju Vojvodine

„Kakav separatizam, kakvi bakrači“

11.4.2013.
22:01
VOYO logo

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da je na delu pokušaj "gašenja" autonomije Vojvodine. Optužbe vlasti za separatizam su besmislene, kaže on.

- Da li treba da pristanemo na to da nam se ukida nadležnost po nadležnost i da se tako polako ugasi i autonomija Vojvodine? Mi na to nećemo pristati - rekao je Pajtić u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je ocenio da je, nakon što je Vlada Vojvodine donela Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, usledila "strašna kampanja i poziv na linč" protiv pokrajinskih vlasti, uz "besmislene" optužbe za separatizam.

- Kakav separatizam, kakvi bakrači! U Vojvodini nikada nije bilo separatizma, niti će ga ikada biti. Republičke vlasti izmišljaju neprijatelja kako bi prikrili rezultate pregovora o Kosovu - kazao je Pajtić i dodao da se iz istih razloga sutra u Novom Sadu organizuje miting "Stop razbijanju Srbije" koji je uperen protiv vlasti u Vojvodini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da je apsurdno da vladajuće stranke u zemlji organizuju miting protiv pokrajinskih vlasti, umesto da rešavaju probleme i ocenio da je cilj zapravo da se pokrajinska vlast sruši pod svaku cenu i "upodobi" sa republičkom.

- Ja molim boga da sutra u Novom Sadu (na mitingu) ne strada nijedan prozor, da ne bude incidenata - rekao je Pajtić i odbacio mogućnost organizovanja "kontramitinga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pajtić je oštro kritikovao predsednika Srbije Tomislava Nikolića i upitao da li je u skladu sa Ustavom kada predsednik države Vladu Vojvodine nazove "takozvanom", što je Nikolić učinio na konferenciji za novinare u nedelju, prenosi Tanjug.

Mirović: Nećemo odustati od smene Pajtića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane potpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je da će ključni zahtevi na sutrašnjem protestu pred Vladom Vojvodine biti povlačenje vladinog predloga Deklaracije o ustavnim pravima Vojvodine i ostavka pokrajinskog premijera Bojana Pajtića koja bi rezultirala prevremenim izborima u pokrajini.

Mirović, koji je i predsednik Saveta za Vojvodinu SNS-a, na konferenciji za novinare je istakao da će miting proteći mirno bez obzira na, kako je kazao, "najave o mogućim izrežiranim incidentima od strane autora Deklaracije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Pokazaćemo da ne želimo revoluciju, već da smo civilizovani ljudi i da istorija ne mora nužno da se ponavlja, zato pozivamo građane koji podržavaju ovu inicijativu da ponesu cveće na ovaj protest. Zahtev za ostavku Bojana Pajtića isticaćemo i na svim naredni sednicma Skupštine AP Vojvodine, jer smatramo da su prevremeni pokrajinski izbori najsnažnij lek za aktuelno stanje u Vojvodini - rekao je Mitrović.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo