A DRŽAVNA BLAGAJNA SE PUNI / Sjetite se ovoga kad će se političari hvaliti rastom potrošnje: Padaju rekordi, ali razlog je prilično tužan

Čak i najosnovnije namirnice poskupjele su 19 posto, pa će uoči blagdana padati rekordi potrošnje

21.12.2022.
20:22
VOYO logo

Blagdanska potrošačka groznica je na vrhuncu. Kupuje se hrana za blagdanski stol, darovi, ukrasi, a iako će blagdani za mnoge biti znatno skromniji, rekordi u potrošnji vjerojatno će biti oboreni, jer cijene su više nego ikad.

Mnogi od tradicionalnog stola ne odustaju, niti zbog inflacije, ali će ipak biti skromniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odojak skuplji 25, janjetina 20...

"U odnosu na prošli godinu, janjetina je otišla 20 kuna po kilogramu, odojak 25", ističe mesar Krešo Sabljić za RTL Danas i dodaje da se kupuje manje.  Slično je i s ribom. "Prošle godine je bio 300 kuna kilogram, ove godine je 420" , govori Milena Vujasinović, prodavačica na ribarnici, no kod bakalara je ipak situacija specifična jer je ipak luksuz pa udar po novčaniku manje smeta onima koji si ga mogu priuštiti. "Tko god je prošle godine kupovao, i ove godine se vratio po njega".

No i bez blagdanskog stola, i ono najosnovnije će ozbiljno udariti po novčaniku. "Cijena hrane je rasla više od inflacije. Udio hrane je nešto malo manje od 26 posto u prosječnom kućanstvu, a istovremeno ta hrana poskupljuje 19 posto", zaključuje sindikalist Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo