POSLOVNI BRODOLOM / Škorine tvrtke već su dvije godine u gubitku: Uoči izlaska iz stranke sam je sebi vratio donaciju?

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Tvrtke povezane s Miroslavom Škorom od početka njegova političkog angažmana bilježe pad prihoda i gubitke

10.8.2021.
18:50
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Financijski izvještaji za 2020. godinu pokazuju kako je glavna tvrtka Miroslava Škore, Campus poslovala s gubitkom od 414.500 kuna. Čini se kako je Škoro u posljednje vrijeme, osim političkog, doživio i poslovni brodolom.

Naime, kad se Škoro 2019. ozbiljnije uključio u politiku i kandidirao se na predsjedničkim izborima, imao je nekoliko tvrtki, koje su uglavnom poslovale s dobiti. Tada je Campus, koji se bavi naplatom autorskih prava na Škorine pjesme te organizacijom nastupa i vinarijom Škoro, imao prihode od tri milijuna kuna te dobit od 293.000 kuna. Godinu ranije tvrtka je uprihodila 3,4 milijuna kuna iz kojih je izvukla 684.900 kuna dobiti, pedantno je sve razotkrio Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŽEPINA DEMANTIRAO ŠKORU /

'Nikada niti jedna stavka mimo stranačkih nije plaćena tom karticom. Sve ostalo su neistine, laži i objede'

Image
ŽEPINA DEMANTIRAO ŠKORU /

'Nikada niti jedna stavka mimo stranačkih nije plaćena tom karticom. Sve ostalo su neistine, laži i objede'

Prošle godine Campus je imao svega 1,5 milijuna kuna prihoda, uz već spomenuti gubitak od 414.500 kuna. Tvrtka je, u odnosu na ranije godine evidentirala jednog zaposlenika manje; sad ih je petero, a isplaćuje prosječnu plaću od 6000 kuna. Usporedbe radi, 2016. je Campus imao 672.000 kuna dobiti, 2017. je dobit bila 412.000 kuna, 2018 se to popelo na 684.000 kuna, a 2019. je palo na 293.000.

Imovinski pokret?

Čini se kako su Škorini poslovni rezultati ipak bili povezani s politikom. Naime, Nacional je u utorak objavio račun i bankovni izvod Domovinskog pokreta, koji pokazuju da je Škoro kao predsjednik stranke Campusu platio 31.933 kune za božićne pjesme i 138.105 kuna za vino sa svojom etiketom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnošenjem neopozive ostavke, Škoro je izgubio pravo raspolaganja stranačkim novcem. U lipnju prošle godine je stranci navodno donirao milijun kuna, a šest dana prije ostavke je sam sebi vratio tu donaciju. Kada je donirao, izjavio je da će mu stranka to sve moći vratiti, no umjesto da novac dobije iz proračuna koji stranka dobije po ulasku svojih članova u Sabor, Škoro je na kraju sam izvukao taj novac iz stranačke blagajne.

Škorino poslovno carstvo?

U trenutku svoje političke aktivacije, 2019. godine, Škoro je imao udjele u još dvije tvrtke. S kumom Brankom Žibratom je bio suvlasnik tvrtke MB kvadrat koja je za 15 kuna po satu naplaćivala parkiranje kod zagrebačke bolnice Merkur. Te godine je imala milijun kuna prihoda, ali i gubitak od 154.700 kuna. Sljedeće godine, u kojoj je tvrtka imala 1,7 milijuna kuna prihoda i 243.000 kuna dobiti, Škoro je prodao svoj udjel Žibratu za nepoznatu svotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle se godine riješio i udjela u vrlo uspješnoj tvrtki Omega Software. Tada je to objasnio željom da se "neopterećeno bavi politikom, jer u Hrvatskoj nije prihvatljivo biti uspješan poduzetnik i političar".

Njegova supruga Kim Ann je s Marijem Žibratom imala suvlasništvo nad tvrtkom Hotel Zrinski, koja je na mjestu spomenutog parkirališta kod KB Merkur trebala izgraditi hotel. No, iako su 2018. imali dobit od 91.000 kuna, 2019. su zabilježili čak 2,8 milijuna kuna gubitka, od čega se nikad nisu oporavili jer je tvrtka lani likvidirana. No, oko toga se još vuku repovi, jer su osnivači kupili imovinu tvrtke po sumnjivim cijenama...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo