'Napadaju ljekarnike' / Pacijent fizički napao ljekarnicu: Sve više Hrvata ide u ljekarnu s krivotvorenim receptima

Krivotvorine su često loše izrađene i ljekarnici ih brzo otkriju

19.2.2019.
11:20
VOYO logo

Ljekarnici se sve češće susreću s krivotovrenim receptima. Samo ovog mjeseca ljekarnička komora izvijestila je o pet  krivotvorina: od Vukovara, Osijeka, Rijeke do Splita. Neslužbeno doznajemo kako je prošlog tjedna pacijent ljekarnicu i fizički napao nakon što je otkrila da je lažirao recept. 

Isto je pokušala napraviti pacijentica iz Rijeke koja je, krivotvorenim receptom, pokušala doći do tableta za spavanje. Njezina joj liječnica taj recept nije propisala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U kratkom vremenskom razdoblju od dva mjeseca sam dobila poziv iz dviju ljekrani s dva različita kraja grada da su primjetili recept s mojim pečatom koji im se učinio sumnjiv", kazala je Branislava Popović, liječnica obiteljske medicine.

Slično se dogodilo prije samo dva dana, S lažnim receptom u rukama u ljekarnu je stigla jedna pacijentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radilo se znači o lijeku za spavanje, pacijentica je obavještena, recept je zadržan, nije radila nikakve probleme, ali da će se ona pokušpati snaći u drugoj ljekrani to hoće", kazala je Marijana Gotovac, magistrica farmacije.

Kada ljekarnici otkriju krivotvorene recepte, to nerijetko izazove ljutnju pacijenata. Na žalost, to rezultira i fizičkim napadom, a upravo se to dogodilo i prošlog tjedna u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki put kad uskratimo lijeka pacijenta na takav krivotvoreni recept imamo ozbiljan problem gdje smo čak imali i fizički nastrtaj na ljekarnike. Činjenica je da imamo sve više tih napadaja. Sad smo u kratkom roku imali više od sotinu prijava za fizički napadaj i verbalo vrjeđanje od strane pacijenata", kazala je Ana Soldo, predsjednica Ljekarničke komore.

Najčešće se krivotvore lijekovi za smirenje, spavanje, antidepresivi te lijekovi za bolove. Krivotvorine su često loše izrađene i ljekarnici ih brzo otkriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijana Gotovac, magistrica farmacije, kaže kako je krivotvorinu najlakše prepoznati po žigu. Još jedan trenutak u kojem posumnjanju da je riječ o krivotvorenom receptu je kada si pacijenti preko jednog recepta pokušaju izdati više lijekova dok su u praksi dozvojena samo dva. 

Na godinu je oko 300 prijavljenih krivotvorenih recepata. Stvarna brojka je znatno veća jer neke prođu i neprijavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo