nedostojni ukop / 'Pa i kućnim ljubimcima napišu ime': hrvatski branitelj pokopan na sramotan način

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Kad su policija i vatrogasci provalili, iznijeli su ga zamotanog u deki u hodnik i tamo je stajao. Ne zna se od čega je umro jer obdukciju nisu ni obavili, a stan su mu dezinficirali tek četiri dana kasnije'

24.5.2018.
21:00
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Josipa Remenara (63) iz Udbine vidjeli su živog 1. svibnja. Mrtvo tijelo branitelja koji je živio sam našli su 16. svibnja. Ne zna se koliko je dugo ležao mrtav u stanu u stambenoj zgradi. Njegovi susjedi su nam rekli da nisu osjetili neugodne mirise tijela jer susjeda drži puno mačaka u stanu pa sve ionako zaudara, piše 24 sata

"Kad su policija i vatrogasci provalili, iznijeli su ga zamotanog u deki u hodnik i tamo je stajao. Ne zna se od čega je umro jer obdukciju nisu ni obavili, a stan su mu dezinficirali tek četiri dana kasnije", rekao je Jasmin Vilić (48), susjed umrlog branitelja. Remenara, koji je bio korisnik socijalne skrbi, pokopali su na katoličkom groblju u Udbini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Humak je bio bez obilježja, bez križa, pokopan je bez crkvene ceremonije, a nije otisnuta ni osmrtnica, pa se nije ni znalo kad je ukop.

"Kosio sam travu na groblju kad sam ugledao grob bez obilježja. Čuo sam da je Remenar umro i mislio sam doći na sprovod, ali nije bilo obavjesti pa sam pomislio da tijelo u mrtvačnici čeka dolazak njegova sina koji živi u Puli ili Rijeci. Pogodilo me to. Pa i kućnim ljubimcima napišu ime. Popio sam tabletu jer sam i ja branitelj te mu slikao grob. Prozvao sam nadležne preko društvene mreže jer me boli nepravda", rekao nam je Ilija Šljivić Ike, komunalni radnik. Nakon pet ili šest dana, govori Ike, na humku se pojavio križ s imenom i prezimenom, zapaljene su svijeće, a braniteljska udruga iz Plitvica poslala je – buket cvijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župnik Crkve hrvatskih mučenika, Josip Šimatović, kaže da mu nitko nije javio za sprovod. Načelnik općine Udbina Josip Seuček kaže da je odgovoran Centar za socijalnu skrb. – Centar za socijalnu skrb Gospić – Podružnica Korenica snosio je pogrebne troškove našeg korisnika, a neke od stavki računa su križ, svježi buket i lampion, napisala nam je ravnateljica Centra Nikolina Devčić. Ministarstvo branitelja nije bilo obaviješteno. Žali zbog nedostojnog ukopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo