DEČKI, VIŠE SREĆE DRUGI PUT / Ovo su najveći gubitnici lokalnih izbora

Image
Foto: Pixsell
30.5.2021.
23:38
Pixsell
VOYO logo

Lokalni izbori su završeni, znamo tko su pobjednici, novi načelnici, župani i gradonačelnici. No, valja podvući i crtu podno popisa gubitnika i pogledati tko se među njima može smatrati većim, a tko manjim gubitnikom. Evo onih poznatijih koje su porazi na ovim izborima "izbacili iz igre" ili ih poremetili u njihovim političkim ciljevima i ambicijama.

Poraz 'teškaša' u Varaždinu i Varaždinskoj županiji

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, nakon dvaju mandata i osam godina župan više neće biti Damir Bajs, koji je izgubio od HDZ-ovog kandidata Marka Marušića. Iako je izjavio da je iza njega već 35 izbora i da mu ovo nije najteži poraz, među većim je gubitnicima i doajen političke scene Radimir Čačić, dosadašnji, ali ne i odsadašnji varaždinski župan. Izgubio je od HDZ-ova Anđelka Stričaka koji je dobio 1821 glas više. U Varaždinu se gubitnikom može smatrati još jedan politički veteran, Ivan Čehok, od kojega će gradonačelničku fotelju preuzeti SDP-ov Neven Bosilj. Bosilj je osvojio 8249 glasova, naspram 8080 glasova za Čehoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolan poraz HDZ-a u Oroslavju i Dumbovića u Petrinji

U Oroslavju je Viktor Šimunić, nezavisni kandidat, pobijedio Emila Gredičaka, kandidata HDZ-a. Oroslavje nije velik grad, ni politički ulozi nisu ondje veliki, ali ondje je poraz HDZ-a bolniji jer je Šimunić zimus prozvao i DORH-u prijavio Gredičaka tvrdeći da ga je skupa s tadašnjim predsjednikom županijskog HDZ-a pokušavao potkupiti.

Gubitnik je i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, član Čačićevih Reformista. On je uvjerljivo izgubio od HDZ-ove kandidatkinje Magdalene Komes koja je osvojila gotovo 2000 glasova više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDS ozbiljno 'načet' u istri

Iako je zadržao vlast u Županiji i mjesto župana, IDS se može smatrati gubitnikom u Istri jer je izgubio vlast u Puli, u administrativnom sjedištu županije Pazinu (gdje je pobijedila kandidatkinja platforme Možemo! Suzana Jašić), a IDS nije uspio pobijediti ni u Buzetu, Fažani, Medulinu, Motovunu i Umagu.

U Lici je gubitnik Darko Milinović, otpadnik od HDZ-a koji je izgubio mjesto ličko-senjskog župana od HDZ-ova Ernesta Petryja. Dugovječni HDZ-ov župan šibensko-kninski Goran Pauk, koji je na toj dužnosti bio od 2006. godine, izgubio je izbore od dojučerašnjeg gradonačelnika Knina, nezavisnog Marka Jelića. I to za više od devet tisuća glasova!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štogod govorio, Škoro je ipak gubitnik

Split je bio ključan grad za HDZ, ali njihov kandidat Vice Mihanović nije uspio. Njegov je to poraz, ali još veći poraz HDZ-a u drugom najvećem hrvatskom gradu gdje je ta stranka dosad bila na vlasti.

Na koncu, među veće gubitnike možemo uvrstiti i Miroslava Škoru, iako on tvrdi da se tako ne osjeća, a poraz u Zagrebu u svome je govoru zakamuflirao pobjedama kandidata Domovinskog pokreta u Vukovaru, Slatini i drugdje. Iako se poziva na to da mu je stranka "tek rođeno dijete i da je osvojio stotinu tisuća glasova u Zagrebu, Škori su ovo treći izbori zaredom u kojima nije ostvario ono zbog čega se kandidirao - na predsjedničkima nije postao predsjednik, nakon parlamentarnih ne sudjeluje u vlasti, a nakon ovih nije postao gradonačelnik glavnoga grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo